IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договарянето с американските централи ще се забави с около месец

Има различни варианти да бъдат финансирани задълженията на НЕК към двете централи

14:03 | 17.06.15 г. 1
Договарянето с американските централи ще се забави с около месец

Финализирането на договорите с "американските" централи ще се забави с около месец - до края на юли, стана ясно след брифинг в Министерството на енергетиката. Все още не са приключени преговорите с кредиторите на AES Гълъбово, макар че дългосрочният договор между централата и Националната електрическа компания (НЕК) е преработен и в момента е за съгласуване в енергийния регулатор.

Все още не са приключили преговорите на държавното предприятие с КонтурГлобал, отчете зам.-министърът на енергетиката Николай Николов и допълни, че AES Гълъбово има по-голям брой кредитори от другата централа, затова и преговорите с тях са по-продължителни.

Той обясни още, че има различни варианти да бъдат финансирани задълженията на НЕК към двете централи, което е основното условие да влезе в сила договореното намаляване на цената за разполагаемост. Към март държавната компания дължеше на двете централи към 700 млн. лева. Николов посочи, че се търси най-добрият начин за осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Намаляването на цената за разполагаемост е включено в ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 юли. Преди дни председателят на регулатора Иван Иванов предположи, че забавяне на финализирането на договорките с двете централи може да отложи вземането на окончателно ценово решение на 30 юни. Друго условие за това е и бавене на наредбата, според която големият бизнес получава защита срещу скъпата зелена енергия.

Наредбата е вече готова, но трябва да премине през обществено обсъждане и нотификация от Брюксел. Енергийният министър Теменужка Петкова беше категорична, че тя ще влезе в сила само след одобрението на Европейската комисия.

Петкова посочи пред журналисти днес, че очаква проверките на централите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници, да приключат на 30 юни. Според работодателски организации в този сектор има неизползвани ресурси, които могат да задържат поскъпването на цената и за бизнеса, и за бита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
Нищо хубаво няма да излезе от т.нар. преговори между управляващите агенти на САщ и щатската корпорация. НИКОГА! Вина за тези договори носят корумпираните управници от 1999та.....САЩ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ИЗВАДИ ПО-ДОБРИ ЦЕНИ НА ЕНЕРГИЕН РЕСУРС ОТ РУСИЯ!!!!!!! Ей къде е Русия, а на оня край на света са ПЕЧАЛБАРИТЕ от Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още