fallback

На НЕК не ѝ достигат 629 млн. лева

Задълженията на енергийната компания - краткосрочни и дългосрочни, са в размер на 4,07 млрд. лева, показват отчетите

08:05 | 07.11.17 г. 6

Към 30 септмври 2017 г. Националната електрическа компания (НЕК) работи в условия на отрицателен нетен оборотен капитал, става ясно от отчета на компанията за деветмесечието. Това означава, че краткотрайните задължения надхвърлят краткотрайните активи на фирмата, което е индикатор на неплатежоспособност.

Според данните на държавната компания недостигът на оборотен капитал достига 629 млн. лева и се влошава спрямо показателите към 31 декември 2016 г. Тогава този недостиг е бил в размер на 619 млн. лева.

Компанията се оплаква от влошени парични потоци през последните месеци. За пример е даден Фондът „Спасение на електроенергийната система“ (ФСЕС), който към края на септември е отпуснал на НЕК 348 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година Фондът е отпуснал със 75% повече, но пък компанията чака още 94 млн. лева, от които 57,6 млн. лева вече са забавени.

Със средствата от ФСЕС НЕК покрива част от разходите си за изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници и недостигът пречи на нормалната търговска дейност, коментират от енергийната компания.

От ФСЕС обаче се оплакват, че някои задължени лица си спестяват вноската от 5%, която дължат. Казусът заинтересува и членовете на парламентарната комисия по енергетика и те обещаха съдействие за решаването на проблема.

Освен 5% от вноските на търговци, производители на електроенергия и „Булгартрансгаз“ и ЕСО в качеството им на собственици на мрежи, във ФСЕС влизат още и средствата от продажбата на квотите парникови газове. Според европейското законодателство тяхната цел е именно такава – да бъдат финансирани екологичните амбиции на ЕС.

Загубата на НЕК за периода намалява до 90 млн. лева след 154 млн. лева за първите девет месеца на 2016 г., но в същото време задълженията ѝ растат, показват още финансовите отчети.

Дългосрочните задължения вече надхвърлят 3 млрд. лева спрямо 2,93 млрд. лева в края на септември 2016 г. Краткосрочните задължения са в размер на 1,05 млрд. лева или общо задълженията на НЕК към 30 септември 2017 година възлизат на 4,07 млрд. лева.

Като цяло картината в държавната енергетика изглежда противоречива – производителите съобщават за ръст на приходите в следствие на по-високите цени на тока, но от друга страна има и увеличение на разходите, което е особено видно в отчетите на ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
fallback