fallback

БЕХ официално е собственик на "Набуко Газ Пайплайн България"

Холдингът планира да ползва разработките за нови проекти

10:55 | 07.11.17 г. 3

През август проектната компания „Набуко Газ Пайплайн България“ официално е станала част от Българския енергиен холдинг (БЕХ), е записано в отчетите на холдинга за деветмесечието. Съвместното предприятие „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ вече е заличено от Търговския съд във Виена и е прекратена процедурата за неговата ликвидация. 

С купуването на активите България става титуляр върху разрешението за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за трасето на Nabucco през българска територия.

Плановете за изграждането на газопровода умряха с решението на консорциума за управление на находището „Шах Дениз“ II в Каспийско море да изберат алтернативното трасе на Трансадриатическия газопровод (TAP) през Гърция и Албания. Това се случи през юни 2013 година.

Идеята за Nabucco все още може да бъде възродена, ако се активизира добивът на газ в Иран.

От БЕХ посочват още, че с придобиването на проектантските разработки за това трасе те ще могат да бъдат ползвани и за други проекти, които биха се реализирали у нас. ОВОС за Nabucco обаче беше издаден през пролетта на 2013 година, което означава, че БЕХ има още няколко месеца, за да задвижи проект, за да не загуби разрешителните.

В своя отчет от БЕХ не уточняват за какво може да ползва разработките за газопровода. Най-вероятно те могат да бъдат използвани от дружествата в състава на БЕХ - „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, във връзка с модернизацията на газовата мрежа или за реализацията на идеята за газов хъб „Балкан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
fallback