fallback

Брюксел иска всички газопроводи да са по европейските, не по руските правила

На заседанието на Колегиума на комисарите бяха одобрени промени в Газовата директива, които гарантират, че всички съоръжения спазват европейските закони

14:08 | 08.11.17 г. 13

Всички газопроводи, които влизат на територията на страна от Европейския съюз (ЕС), ще трябва да отговарят на европейските правила, особено в частта за тарифите, собствеността и прозрачността на дейността. Това е предвидено в промяната на Газовата директива, дискутирана по време на заседанието на Европейската комисия (ЕС) в Брюксел.

Целта е да се повиши конкуренцията при доставките на природен газ, енергийната сигурност на ЕС, както и правилното прилагане на европейското законодателство при спорни проекти, каза по време на пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Пресконференцията се излъчи във видеосистемата на ЕК.

Шефчович даде за пример разширението на „Северен поток“ и посочи, че подобни важни проекти не бива да се реализират в условията на „правен вакуум или на основата на руското законодателство“.

Комисарят призна, че е имало съмнения за правните основания ЕК да води преговори с Русия конкретно за изграждането на „Северен поток“ 2 и дали Третият либерализационен пакет изцяло обхваща тази инфраструктура. С промените в директивата правната неяснота вече е преодоляна, смята още Шефчович.

От Брюксел дават право на страните от общността да поискат дерогация за съществуващите големи газопроводи, но тя ще бъде позволена само ако не нарушава конкуренцията или сигурността на доставките.

Въпреки желанието и мерките на ЕК зависимостта на общността от вноса на природен газ не намалява, а напротив – засилва се. Тенденцията е особено видима на фона на спада на местния добив на природен газ и само донякъде се парира от мерките за енергийна ефективност.

Русия е най-големият вносител на природен газ в ЕС с дял от 42% през 2016 г., показват още данните на Брюксел. На следващо място се нареждат Норвегия (34%) и Алжир (10%). Делът на втечнения газ във вноса достига 14%.

През 2016 г. вносът на газ в ЕС се увеличава с 12% спрямо 2015 г., което е в резултат от увеличеното потребление, по-ниските цени и свития местен добив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
fallback