fallback

БЕХ се съгласи да бъде дадена публичност на доклада за АЕЦ "Белене"

Енергийният холдинг се съобрази с искането на учените от БАН, които заявиха, че пълният доклад ще даде отговор на всички критики към тяхната работа

18:21 | 05.12.17 г.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се съгласи докладът на Българската академия на науките (БАН) за АЕЦ "Белене" да бъде публикуван, съобщават от холдинга. Искането беше отправено от учените от Академията с мотива, че по този начин ще бъде даден отговор на всички критики за тяхната работа по проекта. 

Молбата е разгледана от Съвета на директорите на БЕХ, който позволява на БАН да публикува документа на своята страница, но при съобразяване с поверителността на определена информация, която касае дружествата в състава на БЕХ. 

В началото на 2017 година Холдингът възложи на БАН анализ, който да помогне за изготвянето на енергийната стратегия на България до 2050 година, от който част е и разработката за АЕЦ "Белене". Докладът обаче търпи много критики и съмнения, че учените са работили под натиск, за да докажат, че централата е жизнеспособна. 

Ръководителят на проекта проф. Александър Тасев заяви категорично, че не е имало никаква намеса в работата им. В първия междинен доклад от БАН са подали на БЕХ само един вариант от анализираните възможности, а именно - възможно най-негативният. В него няма нито един сценарий, при който втората ядрена централа да е жизнеспособен проект. 

Във финалния вариант на доклада обаче БАН вече посочва и редица варианти, при които има смисъл от изграждането на АЕЦ "Белене". Донякъде те са доста хипотетични - максимални разходи за изграждане 10,5 млрд. евро, структура на капитала 70/30 привлечен към собствен и лихва до 4,5%, които да са обвързани и с ръст на цената на електроенергията в региона на Балканите и Унгария. 

От БАН бяха категорични, че със своята разработка само дават отговор има ли възможни сценарии, при които АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проект. Решението обаче е политическо и ще трябва да бъде взето от управляващите. 

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща широка дискусия по казуса, но засега не е ясно кога ще започне и кога ще има окончателно решение дали ще бъде построена втората ядрена централа у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 09.09.22 г.
fallback