fallback

Haberturk: "Турски поток" ще мине през България на път към Европа

Турското издание твърди, че страната ни вече започва подготовка да приеме тръбата

14:49 | 14.12.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За "изненадваща промяна" в трасето на "Турски поток" съобщава турското издание Haberturk, цитирано от БТА. Според информацията втората тръба по проекта, която трябва да захрани европейските клиенти на "Газпром" ще мине през България, а не каквито бяха досегашните очаквания, през Гърция.

Плановете на Русия са да изгради газопровод по дъното на Черно море с две тръби с общ капацитет от малко над 30 млрд. куб. метра газ годишно. Първата е за турските клиенти, а втората - за Европа. Досега нагласите бяха газът за Европа да минава през хъб на границата между Гърция и Турция.

На този етап обаче няма водени преговори между ЕС и Русия за реализацията на газопровода.

Сега от Haberturk съобщават, че промяната в маршрута е обсъдена в турското Министерство на енергетиката и България е уведомена на най-високо ниво. Страната ни вече е започнала подготовка за реализацията на проекта, твърди още турското издание.

Отношенията между Турция и Гърция сериозно охладняха в последните дни след историческа визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина. Вместо да намали напрежението между двете страни, Ердоган заяви претенциите си за преразглеждане на Договора от Лозана, с което си спечели негативизма на гръцката страна.

В Русия също не са коментирали твърдо откъде ще мине тръбата на "Турски поток", насочена към Европа. Руският енергиен министър Александър Новак на няколко пъти повтори, че на този етап се анализират всякакви варианти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback