IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не установи нарушения в дейността на "Енерго-про"

Проверката не е открила антиконкурентна стратегия в дружествата на енергийния доставчик за дискриминация на търговците на еленергия

13:23 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Обмен на информация

В тази връзка комисията е установила редица случаи на обмен на информация между предприятията в икономическата група, която се отнася до потребители, присъединени на средно и ниско напрежение на свободния пазар на доставка на електроенергия.

КЗК се заема да провери дали тази информация и начинът на обмена ѝ между дружествата на "Енерго-про" е  нормална практика в рамките на икономическата група или се превръща в нарушение, защото излиза извън обхвата на допустимото конкурентно право.

Задачата на КЗК е да прилага европейските практики, които не допускат отстраняване на конкуренти, както и да  гарантира, че предприятията с господстващо положение не отстраняват конкурентите си с други средства, освен с качеството на продуктите и услугите, които предлагат, напомнят от антимонополната комисия.

Представените аргументи на дружествата „Енерго-про Мрежи“ АД и „Енерго-про Продажби“ АД срещу твърденията за нарушение оспорват наличието на целенасочена обща антиконкурентна стратегия, чието прилагане дискриминира търговците на еленергия извън икономическата група, пише в решението на КЗК.

На база на събраната в хода на производството информация и представените от дружествата доказателства срещу твърденията за нарушение, комисията проследява линията на поведение на ЕП Продажби и ЕП Мрежи. Тя не установява наличието на стратегия, която да е насочена и да се прилага с цел да се увреди конкуренцията на пазара на електроенергия по свободно договорени цени, на който Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби не участват.

За да бъде установено нарушение, е необходимо анализираното поведение да е насочено към нарушаване на конкуренцията, напр. чрез дискриминиране на конкуренти. Детайлният анализ на събраните доказателства показва, че постъпките на дружествата са в рамките на нормалния конкурентен процес и в стремеж за развитие и по-добро представяне на дружествата, и групата като цяло, на съответните пазари.

КЗК не установява наличието на целенасочена обща антиконкурентна стратегия, чието прилагане дискриминира търговците на еленергия извън икономическата група, е заключението на антимонополния орган.

Обмен на информация само в групата

За доказателство е послужила кореспонденцията между предприятията от групата на Енерго-Про, като обменената информация е използвана за вътрешни анализи за оценка на риска и провеждане на тренинги с клиенти, за подобряване на обслужването, свързана е със закупуването на електроенергия на пазара на едро или се отнася до обучение на служители.

Част от кореспонденцията се отнася до потребители, които вече са клиенти на Енерго-про, такива с които се провежда тренинг с прогнозиране от тяхна страна, или за изготвяне на документи във връзка с организиране на търг от страна на клиентите. Тя не се отнася до процедура по регистрация на клиенти на свободен пазар.

Що се отнася до поведението, което включва изготвянето на пълномощни като типови документи, следва да се посочи, че упълномощаването става само при желание от страна на клиента, едва след като е избрал търговец, показва проверката на антимонополната комисия.

Аргументите на  икономическата група Енерго-про са, че по този начин се оптимизират разходите, чрез избягване на дублиращи се дейности на предприятия от една икономическа група в процеса на бюджетиране, като това е нормална практика за постигане на икономии и директни ползи за потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още