fallback

Студеното време отново натовари енергийната мрежа

За 1 март ЕСО прогнозира товари, близки до пиковите в началото на 2017 година

11:43 | 26.02.18 г. 11

Студената вълна и обилните снеговалежи в последните два дни, обхванали България и региона, натоварват енергийната мрежа, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Пикът на потреблението в неделя (25 февруари) е между 19 и 20 часа, когато товарът е достигнал 6,1 хил. мегавата.

Към 11:30 часа днес (26 февруари) товарът вече е 6,7 хил. мегавата, като основната част от нужната електроенергия се осигурява от конвенционалните централи - АЕЦ "Козлодуй" (около 30%) и ТЕЦ-овете (малко под 40%). Водните централи доставят около 11% от нужния ток, а вятърните - 7%.

Минимални количества осигуряват слънчевите централи - тяхната работа в момента е затруднена не само от липсата на слънце, но и от натрупалия се сняг по панелите. 

Ниските температури в началото на 2017 година доведоха до сериозно натоварване на енергийната мрежа на страната. Тогава в пиковите часове товарът в мрежата достигаше почти 8 хил. мегавата и те бяха покривани от водните централи и ПАВЕЦ "Чаира".

Преди началото на зимния сезон от ENTSO-E, обединението на европейските системни оператори, отчетоха в анализ, че българската страна е съхранила запасите на водните си централи и сега върховото потребление също може да бъде покрито от ВЕЦ-вете въпреки сухата година.

От прогнозата на ЕСО е видно, че в следващите четири дни отново ще има голямо натоварване на мрежата, като в пиковете между 19 и 20 часа на 1 март ще бъдат надхвърлени и 7,5 хил. мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
fallback