fallback

Може ли ТЕЦ Варна да се превърне в ябълка на раздора в енергетиката?

Работодателските организации са готови отново на протести заради нередности в енергетиката

10:34 | 04.04.18 г. 5

Работодателските организации са готови отново на протести заради нередности в енергетиката и този път недоволството им е насочено срещу "американските" централи и ТЕЦ Варна. В началото на седмицата на среща с омбудсмана Мая Манолова Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че собственикът на централата е подал ценово заявление за включване в микса на регулирания пазар с цена от 191 лева за мегаватчас.

Пред БНТ Велев днес допълни, че това е недопустима държавна помощ по европейското законодателство. Според изчисленията на бизнеса с включването на централата цената на тока за бита ще се повиши с 16%, а разходите за системата като цяло се увеличават с 250 млн. лева годишно.

Енергийният експерт Атанас Тасев обаче е категоричен - няма подобно заявление. Вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви пред депутатите от временната комисия, която обсъжда сделката за ЧЕЗ България, че няма внесено искане за включване на ТЕЦ Варна на регулирания пазар.

Тасев обясни, че определяне на преференциална цена от 191 лева за ТЕЦ-а не може да се случи, защото това действително противоречи на европейските норми. Според него обаче новият собственик на централата ще се опита да влезе на балансиращия пазар на електроенергия. Там в момента се постигат и до пет пъти по-високи цени от средните за пазара.

За Васил Велев обаче балансиращ пазар на електроенергия не трябва да съществува. Аргументите му са, че в страната има достатъчно мощности, а при недостиг може да се активира студеният резерв, да се ограничи износът на електроенергия и да се внесе необходимата електроенергия.

Производителите трябва да продават на борсата "за колкото могат, както ние продаваме нашата продукция за колкото можем, на пазарен принцип", обясни още той.

През октомври 2017 година CEZ Group продаде ТЕЦ Варна на българската фирма "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Централата дълго време не работеше, защото не спазваше европейските норми за замърсяване, а чешката компания не инвестираше в модернизация. Сега обаче новият собственик е решил да направи промяна в използваното гориво - от въглища на природен газ, и ограниченията отпадат.

ТЕЦ Варна дълги години беше гаранта за енергийната сигурност в региона - особено в пиковете в зимното потребление и за гарантиране на летния туристически сезон.

КЕВР още не е публикувала внесените ценови заявление на играчите на енергийния пазар. Във вторник Иванов посочи, че в момента те се обработват и се заличава чувствителната търговска информация. От тях ще стане ясно какви точно са намеренията на новия собственик на ТЕЦ Варна и основателни ли са страховете на работодателите, които очакват, че ще има нов казус в енергетиката по подобие на "американските" централи в Маришкия басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 10.09.22 г.
fallback