IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Договорите за американските ТЕЦ-ове са сключени "престъпно небрежно"

Липсва информация какво се случва с казуса около делото за недопустима държавна помощ за централите, смята Мая Манолова

14:57 | 02.04.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договорите за т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн са сключени "престъпно небрежно" или "престъпно корумпирано", коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова. 

Пред журналисти той беше категоричен, че договорите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар. Той цитира и методика, според която "КонтурГлобал", собственикът на ТЕЦ "Марица изток" 3, вече е изплатил инвестицията си. Що се отнася до другата централа - AES Гълъбово ТЕЦ "Марица изток" 1, остава още малка сума (около 100 млн. лева) до изплащане на инвестицията и тя може да бъде покрита от правителството при прекратяване на договора.

Работодателите отново заплашват с протести, които този път ще бъдат пред централите в Маришкия басейн и пред ТЕЦ Варна. Според информация на Велев централата в е подала ценово заявление за участие на регулирания пазар при цена от 191 лева за мегаватчас за 2 млн. мегаватчаса за следващия регулаторен период. По методиката на енергийния регулатор това искане може да бъде намалено до 161 лева, или годишно разходите ще бъдат 250 млн. лева. Това ще увеличи цената на тока с 16% за домакинствата, изчисляват още от бизнеса.

На 23 март ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, изпратиха жалба до омбудсмана срещу двете централи на AES България и „Контур Глобал”. Основанието за това е "непазарно изземване на доходи" от страна на двете централи на стойност 486 млн. лева за едногодишен регулаторен период.

Днес Велев обясни, че всяко българско домакинство плаща по 161 лева на година по тези договори. "Това е грабеж", категоричен беше той.

Велев изчисли и откъде идва това непазарно изземване. Всяка година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя референтна цена на електроенергията и за този регулаторен период тя е 70 лева за мегават час, каза Велев. Той посочи, че цената на ТЕЦ "Марица изток" 1 е 106,76 лева за мегават час, а на ТЕЦ "Марица изток" 3 - 168,66 лева. Цената на електроенергията на борсата също е по-ниска.

Велев заяви още, че договорите с двете централи противоречат на европейското законодателство.

От бизнеса са категорични, че американските централи са всъщност тези, които гонят чуждите инвеститори, цитирайки отказа на "Аурубис" да изгради втори завод в България - заради високата цена на тока. Според техните изчисления маржът на оперативната печалба на централите е в размер на 54-59%.

Работодателите "чукат на отворена врата", коментира Мая Манолова и допълни, че е ангажирана с цената на тока, парното и другите монополисти от първия ден на своя мандат. Според нея няма никаква прозрачност какво се случва с процедурата, която се води в Брюксел за нерегламентираната държавна помощ към двете централи.

Манолова каза още, че няма информация и дали е правен финансов анализ дали ще има неустойки при предсрочно прекратяване или предоговаряне на договорите. Институциите дължат информация на обществото по тази важна тема, категорична беше тя.

Омбудсманът анонсира, че собствениците на двете централи са поискали среща с нея по жалбата на работодателите. Тя допълни, че ще изиска и информация от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за възможностите да бъдат предсрочно развалени договорите на централите.

Преди месец енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в парламента, че в договорите на двете централи са вписани неустойки в размер на общо 3 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 6 години
"Банк уан корпорейшън" бе стабилизирана и продадена за 58 млрд. долара на "Джей Пи Морган Чейс" през 2004 г. благодарение на такива ПРОЕКТИ каквито са тези на 3С офшорна компания, регистрирана в Ирландия.Ускъпяването идва от ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ по заема с който някой без да ни е питал е превърнал милиони балгари в ДЛЪЖНИЦИ.ЗАТОВА И ТОКА КОЙТО НЕК ПЛАКА Е ТОЛКОВА СКЪП.Въпроса с изплащането и преминаването на СОБСТВЕНОСТТА от СЕГАШНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ на ДЪРЖАВАТА е на дневен ред. Защо се мълчи и защо не се действа по прехвърлянето на собствеността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Госпожо Манолова,Обърнете се към г-н ЦАЦАРОВ и го попитайте докъде докара нещата с връченият му през 2013 година сигнал от тогавашиният министър ДОБРЕВ , който е дал на прокурор ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3.Строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ Марица Изток 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. "Това е все едно /БЕЗ ДА СА ВИ ПИТАЛИ/ да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни Добрев.Договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде над 13,1 млрд. лева. !!!!ТОВА ГОСПОЖО МАНОЛОВА СЕ НАРИЧА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"КАТО ОМБУДСМАН СЛЕДВА ДА ИЗИСКАТА ДОГОВОРИТЕ И ДА ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ ТЕ СА СКЛЮЧЕНИ С ИЗМАМА И БЕЗ ИЗИСКВАЩАТА СЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕВЪРНАТИ В ДЛЪЖНИЦИ НА КРЕДИТОРИТЕ НА ЦЕНТРАЛИТЕ!!Кога ще стане ясно КАК СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА ПРОКУРАТУРАТА ПО СИГНАЛА НА ДОБРЕВ??ИЛИ ЗА ВРЕМЕТО ОТ 2013 ГОДИНА ДО СЕГА ЦАЦАРОВ НЕ Е ИМАЛ ВРЕМЕ да се произнесе за тези 13 милиарда лева ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ?! Хайде Майче, НУЖНИ СА ДЕЙСТВИЯ , А НЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Ще споделиш ли някакъв сериозен източник, където да видим тези 400 лв/MWh за тока от ТЕЦ-овете на Ковачки? Стана ми нещо интересно... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
vzhekoff
преди 6 години
Как ви се струва декларираната цена на тока от Белене 70 лв. на фона на американските тецове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
anatoli75
преди 6 години
Чудесна инициатива,г-н Велев,но бихте ли сезирали омбудсмана да провери колко работодателите във ваше лице изземват годишно от българските домакинства чрез изкуствено ниските заплати в България спрямо средноевропейските нива на заплащане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още