Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Договорите с американските централи могат да бъдат прекратени

Total е поискала удължаване на срока за проучване на блока "Хан Аспарух" с още две години, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова

Договорите с американските централи могат да бъдат прекратени

Снимка: БТА

Водят се разговори с ръководствата на двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн за уточняване на невъзвръщаемите разходи по проектите. На тази база ще бъдат предоговаряни условията по договорите, а ако се наложи - те могат да бъдат и прекратени.

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите от енергийната комисия по време на блиц контрол по актуални теми.

Тя уточни, че сигналът за нерегламентирана държавна помощ е подаден от бившата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране и реално е срещу държавата, която е предоставила тази помощ. Това означава, че ако Европейската комисия се произнесе, че недопустима помощ има, България ще трябва да възстанови сумата, а след това може да заведе регресивен иск за възстановяване от самите инвеститори.

Петкова обясни пред журналисти след края на заседанието, че в момента се разработва методика за изчисляване на невъзстановяемите разходи, които да бъдат платени на инвеститорите, за да бъде гарантирана тяхната инвестиция.

"Това вече ще даде възможност, ако се постигне такова съгласие, да бъдат предприети действия с цел и прекратяване на тези договори", заяви Петкова, но отказа да коментира за каква сума става въпрос по отношение на тези невъзстановяеми разходи преди официално решение от Европейската комисия. 

Още по темата

Енергийният министър уточни, че в договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал има клаузи за неустойка при предсрочно прекратяване, която е в размер на 3 млрд. лева общо и за двете централи, но изрази надежда, че няма да се стигне до изплащането на тази сума.

По време на изслушването в енергийната комисия Теменужка Петкова коментира и покупката на активите на CEZ Group в България. Тя уточни, че не стои на дневен ред възможността държавата да изкупи тези активи. Тя беше категорична, че ако се стигне до продажба, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата.

Продажбата на ЧЕЗ България ще бъде обект на анализи от българските регулаторни органи - Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране.

Коментарите на енергийния министър бяха свързани с въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. "Не приемам, че чешката държава може да бъде по-добър управител на активите от българската", каза той.

Total е поискала удължаване на срока за проучването на блока "Хан Аспарух" с още две години, каза още Петкова пред депутатите. Консорциумът, който проучва в блока, планира да направи още един сондаж, което беше определено като "обнадеждаваща новина" на заседанието на енергийната комисия.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
аха, сега стана ясно що беше тази партенка, за отвличане на вниманието от ЧЕЗската история
2
 
7
 
1
преди 4 години
Защо след като платихме на руснаците над 1.2 милиарда лв за атомните реактори сега да не платим на американците още 3 милиарда Няма ли най после някои да бъде набутан в затвора за тези прахосничества и безстопанственост Защото пак обикновените данъкоплатци ще платят тези пари

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"