fallback

Станислав Георгиев: Няма начин АЕЦ "Белене" да не бъде на печалба

Проектът не влиза в противоречие с други енергийни източници на пазара в страната, посочи главният секретар на българския атомен форум „Булатом“

09:57 | 07.06.18 г. 8

Няма начин АЕЦ "Белене" да не бъде на печалба. Това обяви Станислав Георгиев, главен секретар на българския атомен форум „Булатом“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„България трябва да се възползва от един толкова добър икономически проект. Няма атомна централа, която да е фалирала в момента. Всички централи, които са в експлоатация, са на печалба. Няма начин да не е, категоричен е експертът. – Страната ни не е толкова богата, за да си позволи вече изразходвани 3 млрд. лв. за оборудване на АЕЦ „Белене“, без да изгради централата.“

Георгиев е на мнение, че проектът не влиза в противоречие с други енергийни източници на пазара в страната.

„Централата в Белене ще бъде базова мощност и тя не спира развитието на алтернативните източници на енергия. Напротив, винаги сме казвали, че за нас бъдещето е комбинация на възобновяеми с източници за стабилна базова енергия, тоест ВЕИ-тата плюс ядрената енергетика. Никакъв проблем и противоречие не виждам“, посочи той.

Според Станислав Георгиев логично е българската държава да използва потенциала на този проект, който ще бъде копие на АЕЦ „Козлодуй“.

„Трябва да бъде направена пълна оценка на стойността и средствата на проекта, те да бъдат отделени в отделна компания и тя да стане представител на властта, която да участва в бъдеща тръжна процедура като защитава българския интерес“, каза още главният секретар на българския атомен форум „Булатом“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
fallback