fallback

НСИ отчита забавяне на спада на производството на ток през май

Добивът на твърди горива също започва да се възстановява сред срива през април, показва статистиката

12:09 | 30.07.18 г.

Забавяне на спада на производство на електроенергия, отчита Националният статистически институт (НСИ) през май. От данните е видно, че през месеца в страната са произведени 2,97 тераватчаса електроенергия, което е с 1,7% по-ниско спрямо април.

През четвъртия месец на годината данните показаха срив на производството на енергийните продукти. По отношение на електроенергията понижението беше с над 25% на месечна и с почти 12% на годишна база. Сега НСИ съобщава за годишно намаление от 7,2 на сто.

Статистиката потвърждава тенденцията в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От началото на година операторът на електропреносната мрежа отчита спад на производството, който е предизвикан от намаленото вътрешно потребление. Това донякъде се компенсира от увеличения износ - с около 25% от началото на 2018 година.

Основната част от произведената електроенергия и сега обаче се реализира на вътрешния пазар. През май са доставени 2,36 тераватчаса, което е с 3,6% повече спрямо април. На годишна база все още има понижение - в рамките на 5,7 на сто.

Все още е трудно да се определи тенденцията при добива на твърди горива. След същественото понижение през април има ръст от 22,8% до 1,89 млн. тона през май. На годишна база обаче добивът потъва с 33,6 на сто.

През месеца са доставени 1,96 млн. тона, което е повишение от 22% на месечна база и намаление от 33,4% на годишна база, което може да се обясни и с края на отоплителния сезон. По-голямата част от вносните въглища в страната се използват от топлофикациите, например Топлофикация Русе.

НСИ продължава да не публикува данни за местния добив на природен газ. Последната информация е от октомври 2017 година, когато в страната са добити нищожните 3 млн. куб. метра, а след това тази информация се превърна в конфиденциална.

През май в страната са доставени 207 млн. куб. метра от суровината, основно по договора на "Булгаргаз" с "Газпром Експорт". Спрямо април има повишение от 3 на сто, а на годишна база доставките на природен газ намаляват с 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
fallback