fallback

БЕХ е изкупил задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ в размер на 100 млн. лв

Срещу прехвърлените вземания БЕХ се задължава да плати посочената сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2019 г

12:23 | 09.11.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изкупил задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, които са изчислени на близо 100 млн. лв, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Задълженията са свързани с доставка на природен газ за периода февруари – август 2018 г. 

Точният размер на погасената от БЕХ дължима сума е 99 192 898 лв.

Срещу прехвърлените вземания БЕХ се задължава да плати посочената сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2019 г. При неплащане на сумата се начислява неустойка в размер на 2,6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане.

Енергийният министър обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и „Топлофикация София“ по отношение условията на договора за вземания.

Въпросните дългове започват да се трупат от 2002 г. насам, като столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на „Булгаргаз. Близо 40% от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от „Топлофикация София“.

Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансови средства.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
fallback