IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Предателство ще е, ако газопреносната мрежа не е собственост на България

Глобата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на БЕХ, твърди премиерът

12:02 | 18.12.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов след срещата на върха на ЕС. <em>Снимка: правителствена пресслужба</em></p>

Премиерът Бойко Борисов след срещата на върха на ЕС. Снимка: правителствена пресслужба

Би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата. Това мнение изказа премиерът на България Бойко Борисов след участието си на форума на високо равнище в австрийската столица Виена, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът коментира още, че сумата на глобата, наложена от Европейската комисия (ЕК) на Българския енергиен холдинг, ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът изтъкна, че преговори са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, която в последствие е намалена на 77 млн. евро.

„Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система“, заяви министър-председателят.

Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. „Искаме още по-добре да се справяме през следващите години“, допълни министър-председателят във Виена.

Припомняме, че в понеделник ЕК наложи 77 млн. евро глоба на Българския енергиен холдинг, защото години наред той е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната. От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите.

По друго дело, отнасящо се до, БЕХ Комисията прие през декември 2015 г. решение, с което прави правно обвързващи ангажиментите, предложени от БЕХ, за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара за електрическа енергия на едро в България.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 3
deant
преди 5 години
абсурд след абсурд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Ахаха, е тя печалбата на БЕХ пада от небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още