fallback

Т. Петкова: Азербайджан ще е един от основните доставчици на газ за хъб „Балкан“

Според министъра страната ни винаги е подкрепяла проекта за Южен газов коридор, тъй като тя е неделима част от него чрез интерконектора с Гърция

16:11 | 18.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател

България очаква Азербайджан да бъде един от основните доставчици на природен газ за хъб „Балкан“. Това заяви българският министър на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за азербайджанската новинарска агенция Trend.

„Очакваме Азербайджан да бъде един от ключовите доставчици на природен газ за газовия хъб „Балкан“. Друга възможност, която проучваме, е да ускорим сътрудничеството в инвестициите на (азербайджанската държавна петролна и газова компания – бел. ред.) SOCAR в газовия сектор в България“, заяви министър Петкова.

По думите ѝ стратегическото енергийно партньорство между двете държави включва доставките на азербайджански природен газ за България през Южния газов коридор, бъдещите съвместни доставки на „синьо гориво“ до други държави в региона през територията на страната ни чрез интерконектора Гърция-България, газоразпределителната система на „Булгартрансгаз“ и проекта за регионален хъб „Балкан“.

Петкова също така отбелязва, че страната ни винаги е подкрепяла развитието на проекта за Южен газов коридор, тъй като България е неделима част от него чрез интерконектора с Гърция. „Строителството на интерконектора Гърция-България цели да гарантира диверсифициарнето не само на маршрутите, но също и на източниците на природен газ за България и региона“, заяви министърът.

Според нея Баку и София биха могли да осъществяват съвместни доставки на газ за Югоизточна Европа. Тя също така припомня, че българската държавна газова компания „Булгаргаз“ е сключила договор за доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно от находището „Шах Дениз“ 2.

Петкова допълва, че на практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от „Шах Дениз“ 2 ще осигурява между 25 и 30 процента от потреблението на „синьо гориво“ в България, което на свой ред ще увеличи значително българската енергийна сигурност и ще стимулира конкуренцията на пазара.

„Нашите държави могат да правят съвместни газови доставки за страни от Югоизточна Европа, използвайки добре развитата българска газопреносна мрежа и инфраструктурата на бъдещия регионален газов хъб „Балкан“, допълва тя.

България ще получава азербайджански газ през интерконектора с Гърция, който на свой ред ще бъде свързан директно с Трансадриатическия газопровод (TAP), като първоначалният капацитет на проекта ще е 1 млрд. куб. м газ.

Според Петкова тръжната процедура за строежа на интерконектора се очаква да бъде завършена през май тази година.

В същото време през втората половина на 2019 г. азербайджанската SOCAR се очаква да направи и първите си инвестиции в българската газопреносна мрежа. Според Петкова през миналата 2018 г. България е провела плодотворни дискусии с представители на SOCAR за възможностите за участие в по-нататъшното газифициране на страната.

„SOCAR в момента проучва българския газоразпределителен сектор. В тази връзка в края на миналата година SOCAR обяви процедура за изготвяне на предпроектно проучване за инвестиционните възможности в газоразпределителния сектор в България“, заяви Петкова, като допълва, че в случай на положителен резултат SOCAR ще направи първите си инвестиции през втората половина на тази година.

Петкова също така казва, че България приветства участието на азербайджанската компания в бъдещи търгове за увеличаване капацитета на подземното газово хранилище в Чирен. По думите ѝ в момента се провеждат технически проучвания преди началото на същинското разширяване, след което капацитетът на съоръжението ще достига 1 млрд. куб. м газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
fallback