fallback

България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика

ЕС има стратегия за справедлив преход за въглищните региони с финансиране от 5 млрд. евро, посочи Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение и Балканските зелени

15:26 | 12.06.19 г. 7

България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика. До тогава ще приключат всички ТЕЦ-ове и двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Имаме субсидирано свръхпроизводство по отношение на мощности. Нужно е да направим преход, за да осигурим икономическа перспектива за районите в процес на трансформация – Перник, Бобоводол и Стара Загора, Хасково, Козлодуй. Ако имаме свободен пазар, ще се получат и кооперативи. Това е мнението на Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение и Балканските зелени, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Зелените не се борят за постове в Европейския парламент, а за политики, като си мисля, че ще стигнат до съгласие с останалите големи групи в ЕП. В случая Зелените са системен играч и са определящи за голяма част от политиките в Европейския съюз (ЕС), макар и като по-малка група. През последните години успяха да се покажат като прагматични евродепутати и група, успяваща да налага и дневния ред в ЕП, и то по естествен начин. Усещат духа на времето и потребностите в политиката и икономиката", коментира той.

Борислав Сандов посочи, че в Германия през последните десет години има сериозен възход на Зелените.

"Климатът и преходът към нисковъглеродна икономика са сред част от приоритетите им. Оказва се, че това са прагматични политики, защото създават по-добра децентрализация, повече работни места и приходи, заяви екологът. – Традиционните отрасли, особено в енергетика и управление на отпадъци и ресурси, са създали скрити разходи във времето, които отново отиват при данъкоплатците – за здраве, социални разходи. Преходът към безвъглеродна икономика е цел на ЕС. В Германия 38% от избирателите на тези евроизборите в интервал 18-24 години са гласували за Зелените. Тази зелена вълна идва и от младото поколение. Навсякъде Зелените се обявяват срещу ядрената енергетика."

Борислав Сандов информира, че в момента ЕС е разработил стратегия за справедлив преход за въглищните региони, като за мерките по финансирането са предвидени 5 млрд. евро, свързани с диверсикификация на икономическите отрасли в тези региони. „България не желае да се включи в тази стратегия", отбеляза той.

„Сериалът "Чернобил" представи тъмната страна на сектора, подчерта Борислав Сандов. – Последната авария от Фукушима вече коства 320 млрд. долара преки щети на Япония.“

Той напомни, че голямото търсене е в съхранението на енергията.

"За да приложим зелените политики, трябва да освободим възможността да се инсталират нови мощности на ВЕИ, които са на пазарна цена. На първо място, без субсидии. Да, така цената на тока може би ще се увеличи - но то ще се случи и без това, което ще освободи в бюджета едни средства, които отиват за скритите субсидии. България субсидира много повече конвенционалната си енергия засега".

Според Борислав Сандов днешната икономика е нисковъглеродна и там са най-големите инвестиции.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback