IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите

Зад решението на Glencore за ограничаване на инвестициите за въглища стои малко позната, но изключително мощна група инвеститори

18:36 | 23.02.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската енергийна компания Glencore Plc взе решение за пренасочване на своите инвестиции встрани от въглищата след натиск от страна на акционерна мрежа, позната като Climate Action 100+, която има подкрепата на повече от 300 инвеститори, управляващи 32 трлн. долара. 

Групата е основана преди малко повече от година, но вече е успяла да притисне някои от най-големите петролни компании като BP Plc и Royal Dutch Shell Plc за извършване на редица реформи, съобщава Bloomberg.

Въпреки че скептиците разглеждат промените в Glencore като „маловажни“, тъй като компанията ще продължи да печели милиони от бизнеса с въглища, новината показва влиянието, което инвеститорите имат.

В момента бизнесът се приспособява към изменението на климата по начини, които ще променят енергията и миннодобивната дейност завинаги, дори и при управлението на консервативния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Climate Action 100+ заявява, че целта на организацията е да предизвика промяна в компаниите, чиято дейност допринася най-много за отделянето на емисии парникови газове. Нейният списък включва най-големите имена в индустрията, включително Обществената пенсионна система на служителите от щата Калифорния, Allianz SE и HSBC Global Asset Management.

Групата настоява компаниите да предприемат действия за намаляване на количеството парникови газове и да разкрият повече информация за това как техният бизнес ще бъде засегнат от измененията на климата.

Промените, които целят да направят от Climate Action 100+, засягат и холандско-британската Shell, която трябва да определи цели за ниво на въглеродни емисии за следващите между 3 и 5 години, като в същото време намали наполовина своя въглероден отпечатък до 2050 г.

Производителите на стомана също са под надзора на организацията, която публикува доклад с очаквания за намаляване на емисиите въглероден диоксид в съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени.

Макар инвеститорите да аплодират този ход, все още остава въпросът дали компаниите правят достатъчно в борбата с изменението на климата.

Въглищата остават основният източник на печалба за Glencore сред нейните енергийни активи. През последните години, когато други подобни компании обърнаха гръб на твърдите изкопаеми горива, Glencore разшири своята дейност, придобивайки мини в Австралия.

За разлика от нея, Anglo American Plc е намалила наполовина производството на термични въглища през последните три години, като главният изпълнителен директор на компанията заяви, че очаква въглеродният ѝ отпечатък да продължи да пада с течение на времето.

Фактът, че големите имена в бизнеса се поддават на исканията на инвеститорите, показва, че тенденциите се променят. В миналото петролните и миннодобивните дружества успяват да се преборят с натиска на екологичните организации.

„Инвеститорите, които продължават да финансират нови проекти, свързани с въглищата, трябва да си зададат важен въпрос: кое първо ще изгори – въглищата или парите им?“, споделя Ник Стенсбъри, ръководител на изследователския отдел в Legal & General Investment Management Ltd., част от Climate Action 100+.

Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Други виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Привеждам ти факти, ти скачаш по темата нерде ВЕИ, нерде Позитано и Белене. Да спрем до тук, да не се излагаш повече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Какви след 10 години? Ето реалните панели - 19-20%https://guangzhou.made-in-china.com/suppliers/solar-panel-1.htmlАко правиш нов ФЕЦ ще ти е трудно да намериш вече с 12%. Повтарям, интересуваме се само от НОВО строителство. Не като на Позитано 20, ще строим АЕЦ Белене, пък все за Козлодуй говорят. Ами в данните за Белене и Козлодуй няма нищо общо. В ЕС новите АЕЦ и ТЕЦ на въглища са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Виж, аз бях дал данни че средния capacity factor от стари и нови мощности е 12 процента. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА В МОМЕНТА! И да има нови с 20 процента те са с пренебрежимо малко все още. Сега какво ще бъде след 10-15-20 години не се наемам да гадая, технологиите се развиват. Написах първите два поста, защото темата се представя едностранчиво - прави се пи ар на чистите "зелени" техонологии, за сметка на останалите. Представих факти, които в този сайт няма да публикуват. Така представих и друга гледна точка. Животът се опознава в сравнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
fon
преди 4 години
В статията се обсъжда какви НОВИ мощности да се строят. То и времето днес се затопля, но това няма никаква връзка с обсъждания въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Като се правят инвестиции, старите ВЕИ нали си стоят старита, добавили са 3-5 процента нови и по-добро КПД и ти ги буташ напред. Германците ще забавят ВЕИ сектора, щото той вече създава повече проблеми, отколкото да решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Инвестиции се правят в нови ФЕЦ, нови АЕЦ, нови ТЕЦ.Какво значение има какви са качествата а старите? - никакво.Пишеш като някой преди 15 години, нещата са мръднали доста напред в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Новите ти ФЕЦ какъв процент са спрямо старите? Пиша за 2019 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
въглероден отпечатък , това е водещото . въглища - 870 гр. СО2 за произведен киловатчас , природен газ - 464 гр. СО2/кВтч. , слънчеви панели - 48 гр. СО2/кВтч. , вятър - 14 гр. СО2/кВтч. , ядрена централа - 12 гр. СО2/кВтч. . според източника данните варират малко и според технологията . изчисленията са за пълния жизнен цикъл на всяка инсталация - от построяването до ликвидирането + експлотационните разходи . затова се увеличават газовите централи с комбиниран цикъл . виж на този човек блога , пише по темата Energiewende доста :https://energytransition.org/2018/01/german-energy-consumption-2017/малко се разминавате , но приемам че той е в германия и гледа нещата отвътре , пък ти ги наблюдаваш отстрани и обхващаш цялата картинка по-добре . има графика на обема производство през последните 15 години . факт - там където преобладава производството на енергията от възобновяеми източници тя поскъпва :))) . дължи се на усложненото диспетчеризиране и липсата на адекватна инфраструктура . последното се плаща от потребителите като строеж на нови далекопроводи и съответните повишаващи и понижаващи подстанции - само за германия са предвидили нови около 5000км далекопроводи . това освен в германия е видимо в дания и калифорния . факт - в обществото и хората в тези държави , ако обособим калифорния като държава , има политически консенсус по темата и те си плащат тези по-високи цени , но не желаят въглища и радиация . никой не очаква че за 10-15 години ще се разреши проблема или че всичко ще върви гладко и безпроблемно . напротив , налягат си парцалите ги решават нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
fon
преди 4 години
Новите ФЕЦ имат capacity factor към 20%. Ти за коя година пишеш? Защото сега сме 2019-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
След 2011 г. германското правителство и парламент приеха пакет от няколко нови или изменение на стари енергийни закони, както и допълнителни политически мерки за насърчаване на промените в енергийния сектор. Тази дългосрочна и фундаментална промяна е известна като Energiewende или енергиен преход към възобновяема енергия.ермания е зеленият лидер на Европа. Каза, че ще спаси света и го прави. Инвестира мащабно в енергийна ефективност, създаде индустрии за производство и инсталиране на вятърни турбини и слънчеви панели и ги набучи навсякъде из земите и моретата си. В резултат днес немските домакинства плащат най-скъпия ток (след Дания) само зелената им добавка е почти колкото крайната цена в България. Но нали трябват жертви в името на общото световно благо и бъдещото безплатно електричество?огромният ръст на слънцето и вятъра от 12 до 90 GW в последните 15 г., което прави над 46% от всички инсталирани мощности днес. В комбинация с нулевия ръст в общото потребление на електричество, което през денонощието се движи между 50 и 70 GW, според най-големите ентусиасти тези 90 GW би трябвало да могат да захранят страната. По запознатите са чували за т.нар. capacity factor, съотношението между реално произведената енергия и пиковата мощност на една инсталация, което за вятъра и слънцето в Германия е съответно около 30% и 12%. С използването му се получава очакван среден комбиниран добив от около 20 GW, който дава основание на ВЕИ теоретиците да приложат следната логика: слънцето грее през лятото и през деня, вятърът духа през зимата и през нощта следователно, ще получаваме толкова енергия и можем спокойно да затворим 20 GW от лошите ТЕЦ и АЕЦДа, ама не. Въглищните ТЕЦ продължават да си стоят на почти 50 GW (+0.7 GW), а газовите даже са скочили от 20 на 28 GW, тоест общата инсталирана мощност на централи, които работят с фосилни горива, се е увеличила. Ръстът на централите на биомаса (от 1 на 7 GW) е особен казус според официалните правила те се водят ВЕИ, но реалността е, че емитират даже повече парникови газове и замърсители на единица енергия от въглищата. Само АЕЦ са паднали от 22 на 11 GW. Тоест имаме нетен ефект от +3GW мръсни централи. Обяснението за този феномен е просто приносът на вятъра и слънцето към надеждността на енергийната система, в условията на изменчивото време на умерения пояс, е нулев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още