fallback

Ремонтът на втори енергоблок на ТЕЦ „Марица Изток 3“ е завършен предсрочно

Въглищната централа вече може да предостави на НЕК допълнителни 202 МВч електроенергия в случай на необходимост

15:05 | 09.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ завърши плановия годишен ремонт на втори енергоблок седмица преди крайния срок и така дава възможност на Националната електрическа компания (НЕК) за достъп до 202 МВч допълнителна мощност в случай на необходимост, информират от компанията оператор. 

Централата е приключила успешно ремонтните дейности и на останалите три енергоблока, предвидени за настоящата календарна година. Работата по блок 1, 3 и 4 е продължила три седмици, докато блок 2 е отнел 65 дни на експертните екипи. През това време е била извършена задължителната профилактика на съоръженията за осигуряване на сигурна и безопасна експлоатация на цялата централа.

„Като една от най-модерните производствени мощности в България, ние сме важен стълб за системата особено при големи натоварвания и извънредни ситуации. Затова се грижим нашата централа да бъде в най-добро техническо състояние, за да може да работи надеждно и ефективно. Добре планираната програма за ремонт ни позволява да работим сигурно и да постигаме над 85% разполагаемост годишно“, споделя изпълнителният директор на централата Красимир Ненов.

Ремонтната кампания и задължителната проверка на системите са били предшествани от подробен анализ на дейността на централата в предходни периоди. Специално формирана работна група е имала задачата да планира и приоритизира видовете ремонтни дейности, които са били поверени на външни подизпълнители и дългосрочни партньори със сериозен ангажимент по поддръжката на съоръженията, посочват от компанията.

Благодарение на синхронизираните усилия на екипите на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и всички подизпълнители, процесът по планов ремонт на централата е бил завършен в пълния си обем преди поставените крайни срокове. Както и до този момент, организацията на дейностите и управлението на процеса са били съобразени с най-строгите правила за безопасност, подчертават от дружеството.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” е една от най-често използваните от ЕСО централи за първично и вторично регулиране на енергийната система на страната. Тя покрива базови и подвърхови натоварвания, може да се включва бързо, има голям капацитет и е от ключово значение за устойчивостта и способността на системата за възстановяване след аварии и смущения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
fallback