fallback

Атанас Тасев: България няма да плаща неустойки на Русия за „Балкански поток“

Цената на топлинната енергия ще продължава да намалява чувствително, подчерта енергийният експерт

10:42 | 02.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изграждането на „Балкански поток“ върви по график и до края на 2020 г. България ще се свърже със сръбската газопреносна система. Има 12 заваръчни станции и 150 км тръби вече са заварени. Имаме разбирателство с руската страна и няма да плащаме неустойки, заяви в ефира на bTV енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

В понеделник (1 юни) българският премиер Бойко Борисов и сръбският държавен глава Александър Вучич инспектираха от въздуха строителната дейност по изграждането на „Балкански поток“ и категорично заявиха, че ще продължи ускорената реализация на проекта независимо от трудностите, свързани с пандемията. 

По отношение на цената на топлинната енергия Тасев посочи, че не може да се направи прогноза, тъй като всичко зависи от потреблението, но подчерта, че намалението на цените ще бъде чувствително.

Експертът коментира и темата за новата разпоредба, според която от 1 октомври около 300 хил. небитови потребители ще бъдат прехвърлени на свободния пазар на електроенергия, които са отговорни за 10 млрд. киловатчаса потребление, или една трета от реалното потребление на страната.

„Като страна член на ЕС България се подчинява на два инструмента – директиви и регламенти. Регламентите са с пряко действие, директивите са транспонирани. По силата на директива от 2019 г. ние сме задължени до 2025 г. изцяло да либерализираме пазара при потреблението. Това означава, че крайните потребители също трябва да излязат на свободния пазар до средата на десетилетието“, изтъкна Тасев.

По неговите думи това е доста сложен процес за битовия потребител, тъй като електроенергията се произвежда и потребява в реално време. Тя трудно може да бъде съхранявана. Поради тази причина някой трябва да се грижи да поеме излишъка като баланс, както и недостигът, посочи още Тасев

Според него дълги години Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) действа рестриктивно по отношение на цената на електроенергията.

„Винаги цената е по-ниска от обичайните разходи, поради което се появиха и дефицити в енергийната система“, коментира Тасев.

Според експерта основната идея на „Държавна петролна компания“ е свързана с данъчните складове и „приходите и минимизацията на загубите ще бъдат много по-малко от инвестициите за 100-те държавни бензиностанции, които са само 2,2% от общия пазар в страната“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
fallback