Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Продължаваме с „Балкански поток" независимо от трудностите

По автомагистралата от Белград до София Европа ще се стига за три часа, обеща президентът на Сърбия Александър Вучич

Борисов: Продължаваме с „Балкански поток" независимо от трудностите

Снимка: МС

Ще продължи ускорената реализация на автомагистрала "Европа"  и на "Балкански поток" независимо от трудностите, предизвикани от пандемията Covid-19. Това декларираха при кратката си среща на летище София премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич. 

Двамата инспектираха по въздух двата проекта, които са от важно значение не само за двете страни, но и за региона, съобщават от Министерски съвет.

По думите на Борисов 17-километровата отсечка от автомагистралата между Драгоман и Сливница ще бъде готова до края на годината. "Това е магистралата за Сърбия, за Белград. Дясната страна е готова - в посока Сърбия, сега асфалтираме лявата, можете да видите... Като тръгнеш от Белград, в Бургас вечеряш! И както обичат да ходят (българите) в Белград на кръчма, и на театър обичат да ходят", каза той, цитиран от БНР. 

От своя страна Вучич посочи, че по автомагистралата от Белград до София Европа ще се стига за три часа. Освен това сръбският президент благодари за подкрепата за страната му по пътя към Европейския съюз. 

Още по темата

„Булгартрансгаз“ ЕАД изгражда газопровод с обща дължина 474 км. Общо са доставени във временните строителни бази 26 489 броя тръби или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към временните бази. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 403,19 км. Разнесените  тръби по трасето са 281,22 км, от които са заварени 153,06 км. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е 100,44 км. Положеният газопровод в траншеята е 91,43 км. Териториите с археологически обекти по трасето се проучват и освобождават за строителството, с оглед опазване на културното наследство на страната ни при изграждането на „Балкански поток“.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“, отчете премиерът. Предвидените компресорни агрегати на двете станции ще бъдат най-ново поколение, производство на американска компания, която е лидер в сектора. Към настоящия момент се изпълняват строително – монтажни работи на бъдещата площадка на Компресорна станция Расово. На площадката освен три газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

„Целият този пръстен Александруполис - Турция-„Балкански поток“-Сърбия дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. Може да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски, и саудитски, и израелски, въобще който какъвто газ...азерски. Веднага може да напълним тръбите, щом станат готови“, обясини още Борисов.

Двамата лидери огледаха и подземното газово хранилище „Чирен“, което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. кубични метра. С развитието на газовата мрежа на територията на страната и в региона ще се насърчи търговията с природен газ, ще се повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар, обещава Борисов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Българинът по-нисък, но по-широк и як. Сърбинът висок, но някак мек.

Още от Икономика и политика
За първи път България отчита над 1000 новозаразени за денонощие