fallback

„Топлофикация София" връща около 40 млн. лв. на абонати

Според финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. те се представят добре, каза Дончо Барбалов

17:12 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор

Около 40 млн. лева ще върне „Топлофикация София” на своите абонати през изравнителните сметки. Това обяви заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който отчете финансовото състояние на общинските дружества.

Барбалов уточни, че това е заради намалената цена на газа и законодателните промени. На 3 март бе обявено, че с руската „Газпром експорт" е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството. До корекцията се стигна след споразумението с "Газпром експорт" за понижаване на цената на природния газ. Намалението се налага, след като държавната "Булгаргаз" постигна ново споразумение с руската "Газпром експорт" за формулата, по която се изчислява цената на природния газ. Така със задна дата е определена нова, по-ниска цена на синьото гориво. 

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчислиха, че цената на топлинната енергия в страната се понижава средно с 10,16 на сто със задна дата. Регулаторът утвърди коригирани цени на топлинната енергия в страната за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г. 

Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София, в сила от 1 юли 2019 г., е 11,16%.

Зам.-кметът обяви още, че предстои Столичният общински съвет да приеме финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. и подчерта, че те са се представили добре като цяло.

„Запазва се традиционно добрият финансов резултат на пазарите. „Софийски имоти“ са извършили много голяма инвестиция през 2019 г. с изграждането на аквапарка в парк "Възраждане“. Транспортните дружества се представят добре. Центърът за градска мобилност е на малка печалба, но все пак на печалба. Останалите транспортни дружества също стоят стабилно. Многопрофилните лечебни заведения са с много добри финансови резултати“, обобщи Барбалов, цитиран от БГНЕС. Зам.-кметът обяви, че скоро ще заработи и мобилно приложение, с което гражданите ще могат да пазаруват онлайн от търговците на „Женския пазар“.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback