fallback

Петкова: Цената на природния газ е формирана правилно, скача с 20%

Въпреки увеличението цената на парното няма да се промени, уверяват от „Булгаргаз”

17:04 | 11.09.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ за септември в размер на 22,46 лв./Mwh е формирана правилно и всички компоненти са правилно отразени. Цената ще скочи с 20%. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод приключила проверка как компанията, формирала цената на синьото гориво.

Директорът на „Булгаргаз” Николай Павлов увери, че въпреки увеличението цената на парното няма да се промени.

"Задачата беше да се провери как е формирана цената за септември, както и да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определяне на цената. Тя влезе в сила от август 2019 г., когато „Булгаргаз” депозира пред „Газпром” искане за стартиране на преговорите", поясни Петкова. 

Съгласно предоговарянето на условията по договора между "Газпром" и "Булгаргаз" цената се определя ежемесечно.

Припомняме, че „Булгаргаз“ поиска от регулатора природният газ да поскъпне с 20%. Преди това от компанията предложиха цената на синьото гориво от 1 август да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2,25% по-ниска в сравнение с юли, като се очакваше скокът да е с около 15 на сто.

В рамките на общественото обсъждане през август обаче от държавния доставчик поясниха, че увеличението може и да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Новото поскъпване на природния газ е случва на фона на сериозно обществено недоволство от последните изравнителни сметки за парно. Въпреки драстичното поевтиняване на газа със задна дата, потребителите на топлофикациите получиха високи сметки за доплащане. По този повод Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи проверка на топлофикационните дружества.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
fallback