IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на КЕВР за изравнителните сметки ще продължи до средата на октомври

Рекламации и възражения се приемат до 31 август, проверката ще започне през септември и ще приключи до 16 октомври, посочиха от държавния регулатор

17:45 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи проверка на топлофикационните дружества, съобщиха от държавния регулатор. Повод са изнесените в медиите сигнали от граждани, че не могат да разберат фактурите си или че приспаднатите суми след поевтиняването на природния газ със задна дата са малки.

Целта на проверката е да установи размера на възстановените надвзети суми за консумирана топлинна енергия във връзка с прилагането на решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия за периода от 1 юли 2019 г. до 31 март 2020 г. и основателността на свързаните с това жалби на клиенти.

От КЕВР посочиха, че проверката е в изпълнение на разпоредби на Закона за енергетиката. 

Предвид изискването наредбата за топлоснабдяването, който предвижда рекламации и възражения да се приемат в срок до 31 август, проверката ще започне през септември и ще приключи до 16 октомври, уточняват от регулатора.

КЕВР изиска от всички топлофикационни дружества подробна информация и данни за готовността за предстоящия отоплителен период, както и отчет за изпълнението на приетите от регулатора показатели за качество на топлоснабдяването през отоплителен сезон 2019 - 2020 г, в т.ч. - норми за качество на топлинната енергия, непрекъснатост на снабдяването с топлинна енергия и качество на търговските услуги.

Investor.bg припомня, че омбудсманът Диана Ковачева препоръча на КЕВР извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради изравнителните сметки.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък съобщи, че в края на октомври КЕВР ще провери всички топлофикационни компании как са изпълнили закона и са компенсирали потребителите за намалените със задна дата цени на природния газ и парното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още