fallback

АЕЦ "Козлодуй" анализира възможността за малки модулни реактори

Компанията, ангажирана с проекта за нов блок в централата, подписа меморандум с NuScale Power

16:08 | 18.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности е подписала Меморандум за разбирателство с американската компания NuScale Power за проучване на възможността за изграждане на малки модулни реактори на територията на страната.

Това става ясно от съобщение на компанията, която управлява проекта за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". През есента на 2020 година при инспекция в централата, премиерът Бойко Борисов коментира възможността за развитие на нови технологии на площадката за седми блок.

В изпълнение на заявката за анализи на възможностите експертите от работната група отчетоха и че оборудването, купено за АЕЦ "Белене", също може да бъде използвано в Козлодуй.

От NuScale Power коментират в прессъобщение по повод подписания меморандум, че модулните реактори са добро решение за България, тъй като предлагат балансиране на мощностите, използващи възобновяеми източници.

Реакторите на NuScale Power са с "лека вода" и могат да генерират до 77 мегавата електроенергия, става ясно от сайта на американската компания.

През август 2020 година дизайнът на нейните реактори получи одобрение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ. Плановете са NuScale Power да успее да предостави първите си модулни реактори на клиенти през 2027 година.

Според компанията една централа може да бъде изградена с до 12 модула с обща мощност от 924 мегавата (малко под капацитета на закупените за АЕЦ "Белене" руски ВВЕР реактори, чиято проектна мощност е 1000 мегавата).

NuScale Power предлага и по-малки решения - с между 4 и 6 модула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
fallback