IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания с интереси в IGB е новият съакционер на "Овергаз"

В началото на годината "Овергаз" изкупи дял от 50%, който беше в активите на "Газпром"

15:22 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската компания Linden Energy купува дял от 50% в "Овергаз", стана ясно от съобщение на българската газова компания. Американците имат интерес в региона и са запазили около 10% от капацитета (276 млн. куб. метра газ годишно) на изграждащата се в момента газова връзка IGB, свързваща Комотини със Стара Загора.

Стойността на сделката не се уточнява в прессъобщението на "Овергаз".

Уставният капитал на създадената през 1992 година газова компания е на стойност 50 млн. лева.

До началото на 2021 година съакционер с дял от 50% в "Овергаз" беше руският енергиен гигант "Газпром".

След спорове и подадени съдебни искове двете компании се разделиха, като от "Газпром" съобщиха, че са получили "над 100 млн. евро", след подписване на споразумение за прекратяване на сътрудничеството и изясняване на всички неуредици между тях.

Влизането на новия акционер в "Овергаз" беше анонсирано по време на форум, съпътстващ 6-та среща на върха по инициативата "Три морета". Договорът беше подписан от собственика на Linden Energy - Стивън Пейн, и изпълнителният директор на "Овергаз Инк." Светослав Иванов. На церемонията са присъствали българските министри на енергетиката Андрей Живков и на икономиката Кирил Петков в служебния кабинет, както и американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа.

Стивън Пейн има интереси в няколко големи проекта за износ на втечнен газ от САЩ.

Присъединяването на Linden Energy ще подпомогне за изграждането на нови системни връзки в региона на Западните Балкани, както и за газификацията на урбанизираните територии, коментира Иванов след подписването на договора.

"Към 30-годишния опит на "Овергаз" в изграждането и поддръжката на газова инфраструктура и в доставките на природен газ Linden ще добави своята финансова и политическа подкрепа за развитието на пазара в региона и за нови източници на втечнен газ", пише още в прессъобщението на българската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още