IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Гърция премина под река Марица

Подготвя се работата за още едно голямо предизвикателство за проекта - преминаването под яз. "Студен кладенец"

13:28 | 09.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газовата връзка с Гърция (IGB) е преодоляла едно от техническите предизвикателства - пробивът под р. Марица край Димитровград, съобщи директорът на проектната компания ICGB Теодора Георгиева, цитирана от компанията. Процесът е отнел 28 дни заради сложната геологогия под дъното на реката. Участъкът е с дължина от 422 метра, като пресичането е извършено посредством хоризонтално насочено сондиране.

Сега компанията се подготвя за още един труден етап - преминаването на тръбите под яз. "Студен кладенец". Там дължината на участъка е над 1400 метра.

Проектът беше представен по време на бизнесфорума, съпътстващ 6-та Среща на връща по инициативата "Три морета", на която София е домакин.

Изграждането на IGB е по план и се очаква да приключи до края на 2021 г., коментира Георгиева. Газовата връзка, през която България ще има достъп до Трансадриатическия газопровод (ТАР), трябва да бъде въведена в експлоатация до лятото на 2022 г.

IGB е записана в договорите с Азербайджан като вход за газа, идващ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. В момента страната получава този газ през съществуващата входна точка с Гърция "Кулата - Сидирокастро".

Проектът е важна част и от Вертикалния газов коридор, по който ще може да тече втечнен газ от терминала край Александруполис до Централна и Югоизточна Европа, както и до Украйна. По този начин се осигурява диверсификацията и подобряване на сигурността на газовите доставки за региона.

Досега са напълно положени в траншеята около 100 километра от трасето и остават по-малко от 25 километра за заваряване.

По план общата дължина на трасето е 182 километра, свързващи газовите мрежи на България и Гърция в точките Комотини и Стара Загора. Капацитетът на връзката е 3 млрд. куб. метра годишно.

Идеята за изграждането на новата газова връзка се зароди преди повече от десетилетие. През 2009 година правителствата на България и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство по проекта. Окончателното инвестиционно решение за неговата реализация беше подписано през 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
пасъм
преди 2 години
Баси смешките, от 2009, когато рашъните ни спряха газът, още не е готова тази връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Под обща дължина(182 км) вероятно се разбира и трасето в Гърция. За частта в България съм намирал различни дължини до 140 километра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ако имате трудности... прочетете тази статия:https://***.investor.bg/akademiia/510/a/pokaji-ne-razkazvai-330898/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
я си оправете статията... цитирам : Досега са напълно положени в траншеята около 100 километра от трасето и остават по-малко от 25 километра за заваряване.По план общата дължина на трасето е 182 километра, свързващи газовите мрежи на България и Гърция в точките Комотини и Стара Загора. Капацитетът на връзката е 3 млрд. куб. метра годишно.Тоест 100+25 = 182 ?И от Стара загора до димитровград са 100... а от там до гранижата са 25 ? Това по коя карта е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още