fallback

Андрей Живков: "Балкански поток" ще се изплати след повече от 15 години

В рамките на следващите 7-8 години се очаква намаляване на търсенето на газ в Европа, смята служебният енергиен министър

12:41 | 30.07.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изчисленията на кабинета на ГЕРБ, че "Балкански поток" ще се изплати за 10 години и половина са силно преувеличени, пише в писмен отговор служебният министър на енергетиката Андрей Живков на въпрос, зададен от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров. Според анализите на служебния кабинет възвръщаемостта на направените инвестиции е над 15 години.

Очакваните приходи от транзита на газ са в размер на 215 млн. лева през 2021 година и 382 млн. лева през 2022 година. Преди дни "Газпром Експорт" плати предварително за резервирания капацитет за транзит на газ в размер на малко над 683 млн. лева до юли 2023 година.

В рамките на следващите 7-8 години се очаква намаление на потреблението на газ в Европа и бързото развитие на възобновяемите енергийни източници и водорода, пише още Живков.

Досега "Булгартрансгаз" е инвестирала 2,5 млрд. лева в "Балкански поток", който се реализира с два проекта.

Компанията е използвала собствени средства в проекта по разширяването на мрежата от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". Естественото продължение на "Балкански поток" - до сръбската граница, обаче се реализира със заемни средства, привлечени от няколко банки. Най-голям е делът на кредита от "Уникредит Булбанк" - два договора на обща стойност 150 млн. лева, и от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 112 млн. лева .

От предоставената от Министерството на енергетика информация става ясно, че "Булгартрансгаз" е изтеглила около 520 млн. лева за реализация на проекта. Среднопретегленият размер на договорените лихвени проценти е 2,44% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
fallback