fallback

Енергийното министерство насърчава ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи на максимум

Централата работи с под 40% от капацитета си, показва статистиката на държавния ТЕЦ в реално време

17:30 | 04.08.21 г. 6

ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да работи на максимално възможната от техническа гледна точка мощност при сегашната пазарна ситуация, смятат в Министерството на енергетиката. От ведомството посочиха, че след разговори с ръководството на централата на 3 август е включен и трети блок на ТЕЦ-а, който вече продава електроенергия на свободния пазар.

Досега държавната ТЕЦ работеше само с два от осемте си блока - един за осигуряване на квотата от 1 тераватчаса за регулирания пазар и един за свободния пазар. След разговорите с Министерството на енергетиката е разпален още един блок и така на пазара е добавена мощност от 210 мегавата, става ясно от съобщение на енергийното министерство.

Електроенергията от този блок реално вече е продадена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и в резултат на появата на централата средната цена намалява с около 70 лева за мегаватчас, до 258 лева за мегаватчас с доставка на 5 август, се вижда от статистиката на борсата.

Цената за базовата енергия на БНЕБ с доставка за 4 август е почти 331 лева за мегаватчас.

Общата мощност на ТЕЦ "Марица Изток 2" е малко над 1600 мегавата. Справка на сайта на дружеството показва, че в момента са натоварени два от големите блока и един от малките - тоест общата мощност е приблизително 600 мегавата. От Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е централата, посочват, че и четвърти блок е в готовност да се включи в паралел с енергийната система.

Според препоръките на енергийното министерство централата трябва да работи на максимално възможната техническа мощност, което ще осигури допълнителни приходи, а и ще успокои натиска върху потребителите.

БЕХ е финансов холдинг и не може да участва във взимането на управленски решения на своите предприятия, уточняват още от холдинга. От там потвърждават появилите се опасения, че в основата на дефицита на електроенергия е износът - в момента износът варира около 900 мегавата на час, а работещите мощности в страната са 5800 мегавата.

По-рано днес работодателските организации предупредиха за изкуствено създаден дефицит на борсата, в резултат на което цената е една от най-високите в Европа. От АОБР поискаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да се включи на свободния пазар, да бъде ограничен износът на електроенергия, а енергоемката индустрия да получи компенсации от служебното правителство.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Иван Хиновски дори нарече случващото се на енергийния пазар "саботаж към индустрията" и също поиска включването на два блока на въглищната централа за свободния пазар. Според него няма техническа пречка за това и в централата има достатъчно въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
fallback