IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателските организации ще спират мощности заради скъпия ток*

АОБР настояват за ограничаване на износа на електроенергия и включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" на свободния пазар

12:51 | 04.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателските организации предупреждават в отворено писмо до премиера Стефан Янев, че от полунощ на 4 август ще започнат поетапно спиране на своите мощности. Причината за това е прекалено високата цена на електроенергията на пазара у нас, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

От там настояват България да ограничи износа на електроенергия, както и да натовари максимално мощностите на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която да излезе на свободния пазар. От работодателските организации искат и държавна подкрепа за засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители.

Според тях ситуацията на пазара и ограниченията са резултат от пазарни обединения, което не позволява планирано управление на индустрията.

В позицията си от АОБР коментират още, че в момента на пазара липсва достатъчно електроенергия и цената на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента "Ден напред" надхвърли 130 евро за мегаватчас за 3 август, а доставките за 4 август са при средна цена от над 169 евро за мегаватчас, като в пиковите часове дори надхвърля 200 евро.

Така цената на електроенергията в България надвишава цените на основните експортни пазари на българската индустрия - Германия, Италия, Франция и Австрия, с над 50%, изчисляват още работодателите.

Според тях сегашната ситуация на БНЕБ е породена от неадекватно планирани ремонтни програми и поведение на общинските и държавните дружества, което системно води до изкривяване на пазара.

На борсата има изкуствен дефицит, възникнал заради "неуправляема ликвидност", коментира в Народното събрание депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Иван Хиновски. Той посочи, че цените, които бяха постигнати в последните дни, са убийствени за българската индустрия. "Моето лично мнение е, че странното поведение на Българския енергиен холдинг в случая е саботаж на българската индустрия", допълни депутатът.

За Хиновски решението е да бъдат разпалени два блока на ТЕЦ "Марица Изток 2", за да се намали този дефицит в предлагането. Депутатът призова служебният министър на енергетиката и ръководството на БЕХ да вземат спешни мерки.

От ИТН призовават още службите да разследват ситуацията, защото енергетиката е част от националната сигурност.

Справка в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че товарът в системата към 12 часа доближава 5000 мегавата. На 29 юли операторът съобщи за пик в натоварването от 5123 мегавата, но успокои, че има достатъчно мощности за покриване на потреблението, увеличено заради високите температури.

Износът към Гърция и Северна Македония доближава максималния капацитет на мрежата, е видно още от сайта на ЕСО днес (4 август). Данните на НСИ за май също подсказаха за очакван ръст на износа към съседните държави, още повече, че от началото на месеца българската борса вече се свърза с европейския пазар.

Преди дни и от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отбелязаха високата цена на електроенергията на борсата у нас и поискаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да излезе на свободния пазар. Според тяхната позиция управлението на централата не е пазарно, а и централата получава нерегламентирана държавна помощ заради определените квоти на регулирания пазар.

Припомняме, че по заповед на министърът на енергетиката в служебния кабинет Андрей Живков беше определена квота  от 1 тераватчаса за централата на регулирания пазар (тоест за битовите потребители) в периода до 30 юни 2022 г. Според служебния министър по този начин ще се съхрани централата, докато бъде взето решение за бъдещето на Маришкия комплекс. 

Производствените разходи на ТЕЦ "Марица Изток 2" са големи заради необходимостта от закупуване на скъпи квоти за въглеродни емисии и тя трудно успява да пласира своята енергия на свободния пазар. Освен това и технологично въглищната централа не е толкова гъвкава, за да може да се включва само в определени часове, когато цените са добри.

Но в последните дни и средната цената борсата е по-висока, не само в пиковите часове. В своето ценово решение Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) например определи цена от малко под 221 лева за мегаватчас, по която общественият доставчик изкупува енергията от държавната централа.

Според коментарите на АОБР в момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи с под 25% от капацитета си.

*Новината е допълнена с изявленията на ИТН по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ей, неукфатмак... това горе е корупция в действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
"зелената" репигия в действие и ето резултатите не закъсняват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още