Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

НСИ отчита значителен ръст на добива на въглища през май

Данните на статистиката подсказват добър месец за производителите на електроенергия

НСИ отчита значителен ръст на добива на въглища през май

Снимка: Bloomberg LP

Съществено увеличение на добива и потреблението на въглища през май показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за енергийните ресурси. През май в страната са добити почти 2,4 млн. тона твърди горива (антрацитни, черни, кафяви, лигнитни и твърди горива от въглища), което е ръст от 95% на годишна база.

Спрямо април 2021 г. увеличението е от почти 30 на сто, е видно още от статистиката.

През май в страната са потребени 2,44 млн. тона твърди горива (разликата се покрива с внос), което е увеличение от 90% на годишна база и от 27,5% на месечна база.

Подобрение вече се вижда и по отношение на производството на горива в страната. И при безоловния бензин, и при дизеловото гориво повишението е от около 90 на сто. Причината е постепенното разхлабване на ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията от коронавируса. Данните показват, че в българските рафинерии през май са произведени 246 хил. тона дизел и 120 хил. тона безоловен бензин.

Голяма част от това производство е реализирано извън страната. Доставките на горива в страната са в размер на 34 хил. тона безоловен бензин и 191 хил. тона дизелово гориво. Това представлява ръст от 17% по отношение на дизеловото гориво, но при безоловния бензин има спад от 20 на сто.

През май в страната са произведени 3,3 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 13% спрямо април. Пролетните месеци традиционно са с ниско потребление на електроенергия след края на отоплителния сезон и все още липсата на необходимост от охлаждане.

Спрямо май 2020 г. производството на електроенергия се увеличава с 22%.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана в рамките на страната - 2,44 тераватчаса. От началото на май енергийната борса вече е свързана с европейските пазари и вероятно това може да обясни увеличението на износа. Като цяло доставената електроенергия на българския пазар расте с 4% на годишна база, е видно още от данните на НСИ.

Продължава спадът на добива на природен газ - през май в страната са добити едва 2 млн. куб. метра природен газ. Това е спад от 50% спрямо май 2020 г. Доставките на газ възлизат на 234 млн. куб. метра, което е повишение от 26,5% на годишна база.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври