fallback

"Булгаргаз": Без IGB не можем да внасяме пълния обем газ от Азербайджан

"Абсолютно безпочвени" са обвиненията, че препродаваме газа от Азербайджан, казват от компанията

18:51 | 27.10.21 г. 5

България няма възможност да внася пълния обем газ от Азербайджан (1 млрд. куб. метра годишно), преди да бъде въведена в експлоатация газовата връзка с Гърция (IGB). Това посочват от "Булгаргаз" във връзка със спекулации, разпространяващи се в обществото.

Цената на газа от Азербайджан не е обвързана с пазарите в Европа, а само петролно индексирана, тоест има връзка с цената на алтернативните горива като мазут и газьол. По тази причина и в момента тя е по-ниска от цената на газа, внасян от "Газпром Експорт".

Разликата в цената породи критики към "Булгаргаз", че не купува цялото договорено количество.

По договора с Азербайджан, сключен преди близо десетилетие, обаче се предвижда доставките да бъдат извършени през IGB, която е отклонение на Трансадриатическия газопровод (TAP). Със специален анекс България успя да предоговори временна точка - съществуващата връзка Кулата - Сидирокастро и от началото на 2021 година да получава газ оттам. Обект на търговска тайна е обаче какви са количествата.

В началото на месеца от "Булгаргаз" обясниха още, че това алтернативно трасе не осигурява непрекъсваеми доставки, тоест при спиране на потока компанията може да се окаже в положение да купува спешно газ от пазара, за да изпълни своите ангажименти, по текущите високи цени.

Заради допълнителното забавяне на строителството на IGB "Булгаргаз" са водили нови преговори с Азербайджан, за да бъде удължен вносът през алтернативното трасе до 30 юни 2022 г.

Като "абсолютно безпочвени" определят от "Булгаргаз" и обвиненията, че препродават газа от Азербайджан.

"Лицата, отправящи тези твърдения, правят това напълно произволно, без да носят отговорност за думите и действията си. С разпространението на дезинформацията се прави опит да се създаде проблем там, където той не съществува", отбелязват от компанията в позицията, изпратена до медиите.

Цената на газа от Азербайджан влиза в микса на "Булгаргаз" и от нея се възползват всички клиенти на компанията, е записано още в документа. Цената на природния газ се одобрява всеки месец от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като на този етап конкуренцията на българския газов пазар още е ограничена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
fallback