Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Строителството на газовата връзка с Гърция може да се забави още повече

Бавят се части, поръчани от Италия, предупреди изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева

Строителството на газовата връзка с Гърция може да се забави още повече

Снимка: Bloomberg LP

Има индикации за риск от известно забавяне на строителството на газовата връзка между България и Гърция - IGB. За това предупреди изпълнителният директор на проектната компания ICGB Теодора Георгиева по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На 13 октомври регулаторът разгледа на открито заседание искането на компанията за даване на лиценз за пренос на природен газ с условие за изграждане на енергиен обект.

Георгиева обясни, че причина за притесненията са технически възли, необходими за изграждането на тръбопровода, поръчани от Италия. Изпълнителят на проекта, гръцката компания AVAX, е направил заявката навреме и е имал уверението от италианската компания, че ще получи частите през май 2021 година, но заради пандемията от коронавируса и досега те още не са пристигнали на строителната площадка.

Строителството на IGB на този етап трябва да приключи до края на 2021 година.

Още по темата

Според директора на ICGB това забавяне все пак може да бъде компенсирано и в крайна сметка IGB да бъде въведена в търговска експлоатация, както е предвидено сега - на 1 юли 2022 година.

Много е важно да не се отстъпва от тази дата, категоричен беше от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов по време на обсъждането. Той посочи, че газовата връзка е от ключово значение България да получи пълния обем от газа от Азербайджан, чиято цена е "изключително атрактивна" днес заради формулата, по която се ценообразува.

Газът от "Газпром" се изчислява с формула, включваща и пазарен елемент, което води до повишение на цената за България, следвайки случващото се на борсите в Европа.

Иванов призова ICGB да побързат и с подаването на заявление за сертифициране на дейността, което е последната стъпка преди влизането в експлоатация на проекта. Георгиева коментира, че в момента се подготвя документацията и заявлението ще бъде внесено в енергийния регулатор през ноември.

Гръцкият енергиен регулатор, който също трябва да даде своето разрешение за работа на IGB, е заявил, че ще гледа искането за лиценз и сертифицирането в една процедура. Работата на газовата връзка трябва да получи "зелена светлина" и от Европейската комисия и проектната компания е в контакт и с експертите от Брюксел, стана ясно още от думите на Георгиева.

КЕВР ще разгледа на закрито заседание искането на ICGB за издаване на лиценз за пренос на газ на 28 октомври. От документите, публикувани от работната група на регулатора, става ясно, че компанията е поискала разрешение за извършване на тази дейност за срок от 35 години. Мотив за това е сертификатите за физическа годност на тръбите, издадени от производителя, със срок от 50 години.

След анализ на подадените документи, включително и на инвестиционната програма, от която финасовите параметри са заличени, тъй като са предмет на търговска тайна, работната група препоръчва на КЕВР да издаде искания лиценз за работа.

По IGB ще може да се пренасят по 3 млрд. куб. метра газ годишно, като е предвидена възможност за увеличаване на капацитета чрез изграждане на компресорна станция. България договори доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно от Азербайджан. Плановете са през IGB в страната да влизат и количества втечнен газ, които ще пристигат на планирания терминал край Алексанруполис.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
0
 
2
khao до: bgMan
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
очевидно гърците са виновни... Мутрата за 5 пъти по краък период направи транзитна тръба за Газпром с нашите пари за здраве и образование! :):)
1
 
2
 
1
преди 1 седмица
*** въобще не се съмняваме, че ще се бави. Нали доста български продажни корумпета получават добри доходи от Русия тази газова връзка да се бави постоянно. Къде другаде строят малка газова връзка цели 13 години и са дали за нея няколкостотин милиона евро?

Още от Енергетика
Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия