IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Дамянов: Газовата връзка с Гърция едва ли ще е готова преди пролетта

До края на годината не е предвидено спиране на потока по ТАР, за да бъде свързано съоръжението

13:53 | 14.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на газовата връзка с Гърция (IGB) едва ли ще бъде финализирано преди пролетта на 2022 година, коментира по време на заседание на временната комисия, която проверява работата на държавните дружества с над 50% държавно или общинско участие, служебният зам.-министър на енергетиката Мирослав Дамянов.

Той обясни, че част от оборудването, необходимо за свързване на компресорни станции и други съоръжения, още не е доставено от италианския изпълнител. Усилията на служебното правителство да потърси връзка с компанията са пропаднали, обясни още Дамянов.

В началото на лятото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде разрешение да бъде удължен срокът за въвеждане в експлоатация на газовата връзка до края на първото полугодие на 2022 година. Строителят на съоръжението коментира, че до края на 2021 година строителството ще бъде фактически приключено и след това предстоят допълнителните дейности по въвеждане в експлоатация.

Междувременно газовата връзка успя да премине през един от най-критичните етапи - под яз. "Студен кладенец".

По време на последното заседание на временната комисия беше поискана и смяната на изпълнителния директор на ICGB Теодора Георгиева, която отказа да се появи и да бъде изслушана от депутатите за това защо се бави строителството на газовата връзка. Георгиева е обяснила в писмо до председателя, депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Мая Манолова, че дружеството е само 50% собственост на българската държава, а останалите акционери са частни дружества, и по този показател не попада в обсега на проверката на временната комисия.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов, който също участва в заседанието, коментира, че при предходно искане за смяната на Георгиева, което е било преди четири години, другият акционер в ICGB - Poseidon, в която равен дял от по 25% имат гръцката DEPA и италианската Edison, не се е съгласил да има промяна в ръководството на компанията по време на управлението на служебно правителство.

Експертите на парламентарната комисия са установили, че компанията не е потърсила неустойка от 22,5 млн. евро от гръцкия строител на проекта заради неизпълнението в срок на строителството. Манолова коментира, че това е един от въпросите, които е искала да бъде зададен на Георгиева. От ICGB отговорих в съобщение, изпратено до медиите, че предвидените в договора неустойки са в размер на не повече от 10% от стойността на договора, или максимално 14,5 млн. евро. 

Оттам коментираха още, че изграждането на проекта е било проверявано 8 пъти от началото на годината от различни институции и не са били установени нарушения.

Що се отнася до управлението на компанията то се усъществява от Съвет на директорите, състоящ се от 8 души. Съставът на Съвета се номинира на равен принцип от двете акционерни дружества.

Решенията на ниво акционери се вземат на Общо събрание само с единодушие, както и всички решения с материално изражение над 70 000 лева. Двамата изпълнителни директори – Теодора Георгиева от българска страна и Константинос Караянакос от гръцка страна – представляват дружеството единствено заедно и с мандат, даден от Света на директорите, посочват още в позицията си от ICGB. 

Манолова посочи, че има и други загуби за българските потребители от забавеното изпълнение на работата по газовата връзка.

Според зам.-министъра, ако връзката е била изградена, цената на газа "гарантирано" би била по-ниска. Той отказа да коментира спекулации, които се появяват в публичното пространство, че цената би била с 20% по-ниска. На базата на записаното в договорите с "Газпром Експорт" и на доставчика от Азербайджан е ясно, че цената щеше да е по-ниска, ако България можеше да получава в пълен обем природния газ от Каспийско море, обясни още той.

Дамянов уточни още, че дори и частта на IGB на територията на България бъде финализирана, тръбите трябва да бъдат свързани с гръцката газопреносна мрежа и с Трансадриатическия газопровод (TAP), а до края на годината не е предвидено спирането на доставките по тези мрежи.

Финансирането на газовата връзка с Гърция е в общ размер от 240 млн. евро и е напълно осигурено и няма забава по тази причина, обясниха от БЕХ.

Зам.-министърът на енергетиката изказа своето очакване изпълнителят на строителството - гръцката AVAX, да поиска допълнително финансиране на строителните дейности. Председателят на временната комисия коментира, че очаква по-скоро да бъдат получени неустойки заради забавянето. По договор те са в размер на 90 хил. евро на ден.

Мирослав Дамянов обаче обясни, че въпросът със забавата дотук е вече уреден. Освен това България не може да заведе дело за неизпълнение на ангажименти без съгласието на другия акционер в ICGB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Нищо не пропускаш и нищо тайно няма... Мутрата го бави умишлено защото е руско ***! Виж колко бързо им направихме безплатен (за тях) газопровод, а нещо дето е за нас и против техните интереси се бави вече 13та година! Примери като тоя стотици при управлението на Просстия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
12 години я чакаме тази връзка. Още съвсем малко стават 13. Заприличва ми на обещанията за светлото комунистическо бъдеще, когато е закърмен толупа ББ дето през цялото време всесе хвали с тази връзка дето все я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Спомням си 2009-та, когато Русия врътна кранчето. Тогава, Боко се би в гърдите, как за година-две, щели сме да имаме реверсивен интерконектор.Колко пъти досега, "го пускаха" а, оказва се...Какво пропускам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
не думай... все пак това е интерконектор който е в пъти по сложен от 500 км газопровод.. все едно сравняваш космическа ракета и джип тойота ! За това не 10, ами 20 години тиквено управление са ни нужни за целта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Ей, хората под санкции само с 1 година закъснение цял паток направиха, ний тука една газова връзка не можем да завържем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още