IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: Държавната помощ за скъпия ток е сбъркана

Много от търговците на електроенергия са заплашени от огромни ликвидни дефицити, твърди експертът

11:02 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макар държавата и доставчиците да имат желание да помогнат на бизнеса в условията на високите цени на ток и природен газ, предложените мерки са сбъркани поради механизмите за предоставяне на тази помощ. Много от търговците на електроенергия са заплашени от огромни ликвидни дефицити, а клиентите са обезсърчени да плащат, защото си искат намаленията по фактура. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов".

Той посочи още, че може да се очаква спад на цените на природния газ с пускането на допълнителни количества от "Газпром" към Европа, но намалението няма да е стабилно заради страха на пазара.

"Държавната енергетика не се държи като държавна енергетика - тя се държи необяснимо. В момент, когато правителството е тръгнало да подпомага бизнеса, държавните енергийни предприятия играят срещу икономиката. "Булгаргаз" използва доминиращото си пазарно положение, за да създава пазарни дефицити", каза Кискинов. 

По думите му цената на природния газ за топлофикациите е 93,19 лв., докато тази в газов хъб "Балкан" е 137,44 лв. От своя страна "Булгаргаз" снабдява клиентите си по цената, която е предложил на КЕВР, а не по одобрената - предложената е с 30% по-висока, подчерта експертът.

"Така индустрията се снабдява на по-висока цена от регулираната и вероятно по-висока от предложената от "Булгаргаз" предвид състоянието на газовите пазари", каза Николай Кискинов.

Според него пазарът на природен газ се държи неадекватно и заради решението на "Булгаргаз" да пусне три пъти по-малко количества газ през първото тримесечие на 2022 г. по програмата за освобождаване на газ, когато потреблението и търсенето са най-високи.

„Вероятно ще се оправдаят, че им трябват количества, за да снабдяват клиентите си през следващите тримесечия, което е несериозно“, каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още