IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският газ поевтинява след коментара на Путин за ръст на снабдяването

Президентът нареди на „Газпром“ да се фокусира върху европейските хранилища от 8 ноември

11:40 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на европейския природен газ пое надолу в четвъртък, след като Русия сигнализира, че доставките за континента може да се увеличат от следващия месец.

Руският президент Владимир Путин нареди на държавната „Газпром“ в сряда да се фокусира върху европейските хранилища от 8 ноември – ден, след като приключи запълването на тези у дома. По думите му това би трябвало да облекчи затегнатите доставки, посочва Bloomberg.

Фючърсите с доставка следващия месец на бенчмарковия нидерландски газ поевтиняват с над 9% до цена от 78,9 евро за мегаватчас минути след 11:30 ч. българско време в Амстердам.

Цената на фючърсите през последните три месеца. Графика: ICE.com

Това не е първият път, в който руският президент успява да изпрати цените надолу.

Фокусът на Русия върху това да попълни своите запаси, както и намалените резерви в Европейския съюз, се превърна в основно притеснение за енергийния пазар на континента, който се бори с недостига на количество и високи цени.

Европа започна отоплителния сезон с най-ниските си резерви от над десетилетие, докато Русия поддържа ограничени доставки. В същото време конкуренцията от Азия за втечнен природен газ също остава силна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още