fallback

В. Николов: Има политическо насаждане, че енергетиката е в колапс

В България няма дефицит на електроенергия, а с износа си покриваме липсите в региона, смята отстраненият директор на БЕХ

10:21 | 18.11.21 г.

Има политическо насаждане, че енергетиката ни е в колапс и се управлява зле, а това съвсем не е така, смята отстраненият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов. В момента той очаква официалното вписване на решението на Съвета на директорите за неговото отстраняване в Търговския регистър.

Николов коментира пред bTV, че ще обжалва това решение, макар и да не очаква, че този път ще бъде възстановен на поста си. Причината е, че в решението липсват мотиви, а на заседанието не е бил поканен Николов и част от състава на Съвета на директорите, което е в нарушение на процедурата.

През лятото служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска смяната на Валентин Николов, но съдът спря вписването на промените в Търговския регистър и той остана на поста си. В момента заявлението на БЕХ изчаква тридневния срок за вписване на решението на Съвета на директорите и ако няма възражения, то ще влезе в сила в края на седмицата.

Николов коментира, че няма обяснение защо го отстраняват, защото холдингът е в добро финансово здраве - печалбата расте от 135 млн. лева през 2020 година до 722 млн. лева, изготвена е програма за оптимизиране на разходите и оздравяване на дружествата, освен това е подписан меморандум за сътрудничество с Fluor Corp., която се занимава със строителство на нискоемисионни енергийни централи и в чиято структура е и разработчикът на малки модулни реактори NuScale.

През юли БЕХ емитира нова емисия ценни книжа, с която се рефинансира стар заем за Националната електрическа компания (НЕК). С тази интервенция на пазара се пестят 25 млн. евро годишно от лихвите, разказа още Николов. 

"Има политически причини, ние сме в предизборна кампания, но може да има и икономически", допълни още бившият депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание. Според него именно политическата му кариера в партията на бившите управляващи е причината за смяната му, към което трябва да бъде добавено още и желанието да бъдат овладени енергетиката и паричните потоци от холдинга.

Валентин Николов коментира още, че в момента въглищните ни централи работят на пълна мощност и страната изнася по 2000 мегавата на час и покрива дефицитите в региона, защото Румъния и Гърция затвориха по-голямата част от своите въглищни централи. "Ние нямаме дефицит, ние изнасяме електроенергия", допълни още той.

През 2013 година Валентин Николов беше в подобно положение, но на поста директор на АЕЦ "Козлодуй". Тогава неговата оставка поиска Асен Василев, който изпълняваше длъжността на служебен министър на икономиката и енергетиката в правителството на Марин Райков. След анализи на ситуацията обаче Василев се е отказал от намерението си, защото е бил подведен, разказа днес Николов.

Той пожела успех на "Продължаваме промяната" за съставянето на стабилно правителство, от което държавата има нужда. Нужни са адекватни мерки за управлението на енергетиката, категоречен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 08.09.22 г.
fallback