IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ пласира нова емисия облигации при рекордно ниска лихва

С парите се рефинансира заем, с който НЕК разплати задълженията си към американските централи в Маришкия басейн

12:46 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да пласира своята четвърта по ред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент от 2,45%, съобщават от държавната компания. Това е най-ниската лихва, постигната от холдинга досега на международните пазари.

Към процедурата е имало силен интерес от страна на инвеститорите и облигацията е презаписана 2,3 пъти. Емисията ще бъде регистрирана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin).

С набраните средства БЕХ ще рефинансира изтегления през 2016 година облигационен заем от 550 мллн. евро за плащания по мостовия заем в размер на 535 млн. евро, с чиято помощ Националната електрическа компания (НЕК) се разплати с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн. Падежът на този облигационен заем е август 2021 година. Останалите средства ще бъдат насочени към други разходи на компанията, но не и за свързаните с въглищата дейности.

При предходните си излизания на международните финансови пазари, съответно през август 2016 година БЕХ постигна лихвен процент, възлизащ на 4,875 на сто, а при облигационната емисия от юни 2018 година лихвеният процент беше на ниво от 3,5%.

БЕХ успя да постигне и 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г. Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време.

В началото на май Fitch повиши кредитния рейтинг на БЕХ в очакване на намаляване на задлъжнялостта му през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още