Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БЕХ е получил 535 млн. евро заем за разплащане с американските централи

До часове средствата ще бъдат преведени на НЕК, която ще се разплати с ТЕЦ-те

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро за разплащане с американските централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на финансовите резултати на държавните енергийни дружества.

Подробности по договора не бяха оповестени, защото банковият консорциум, отпуснал кредита, е поискал защита на информацията като търговска тайна.

Теменужка Петкова уточни, че лихвата е под 4,25%, колкото беше по старата облигационна емисия на БЕХ.

Още по темата

До 12 месеца от мостовото финансиране от банковия консорциум ще бъде емитирана нова емисия облигации. Нейният размер ще зависи от интереса на пазарите, коментираха от енергийното министерство в отговор на въпрос дали с нея ще се търсят поне 535 млн. евро, колкото е размерът на кредита за БЕХ.

Изчаква се най-подходящият момент за излизане на пазара, но желанието е възможно най-бързо да емитираме тази емисия, коментира зам.-министърът Николай Николов.

Според Петкова българската енергетика е получила кредит на доверие, защото банките няма да дадат ресурс за система, която не работи добре. Тя се позова и на подобряването на финансовите резултати на дружествата в енергийната система като мотив за отпускането на средствата.

Припомняме, че БЕХ търсеше финансиране в размер до 650 млн. евро. Според Министерството на енергетиката получените 535 млн. евро са достатъчни за подобряване на ликвидността на енергийната система.

Парите от заема вече са по сметките на холдинга и се очаква до часове да бъдат преведени нужните суми на Националната електрическа компания (НЕК). Тя от своя страна ще се разплати с централите, като преди това задържи задълженията, които централите имат към мините – 364 млн. лева.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Кабинетът ще приеме конкретни мерки срещу скъпия ток