IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемът на НЕК за американските централи ще влезе в цената на тока

Регулаторът тепърва ще решава как ще се отразят заемът и исканията на енергийните дружества върху цената на тока

12:36 | 20.04.16 г. 13
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите на Националната електрическа компания (НЕК) по заема за т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, ще бъдат признати от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Очакванията са Българският енергиен холдинг (БЕХ) да подпише до дни договор за заем с банковия консорциум, с който преговоря за отпускане на до 650 млн. евро. Прогнозата на НЕК, вписана в ценовото заявление за новия ценови период, е разходите само за лихви по този кредит да бъдат в рамките на 68 млн. лева годишно.

„Ако бъде подписано кредитното споразумение в неговия краен вариант, ще бъде един много добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения. Това, че след това ще трябва да плаща кредитът, се разбира от само себе си – всеки гражданин, всяко дружество, което получава кредит, се разплаща. Разбира се, ние ще признаваме тези разходи“, каза Иванов пред журналисти.

Признаването на този разход обаче ще означава, че цената на кредита ще влезе в цената на електроенергията.

Председателят на регулатора отказа да коментира ценовите заявления на енергийните дружества, които бяха подадени до 31 март. От тях е видно, че ЧЕЗ България предлага значимо увеличение от 20 на сто на дневната тарифа и от 21,6%  - на нощната. Повишение искат и другите две електроразпределителни дружества, макар и в по-ограничен порядък. 

Средно повишение на цената на тока от 2,92% поиска Енерго Про, като искането е нощната тарифа да поскъпне с малко над 10 на сто. EVN България пък поиска дневната тарифа да се повиши с 2,3%, а нощната – с 3,5%.

НЕК от своя страна предлага увеличение на таксата „Задължения към обществото“ до 47,41 лева за мегаватчас, спрямо сегашните 39,70 лева.

„Мога да ви уверя, че много детайлно и подробно се анализират тези заявления. И много критично“, заяви Иванов и допълни, че отговор на въпроса основателни ли са исканията ще бъде даден с ценовото решение на КЕВР. То ще стане ясно до 30 юни, когато приключва този регулаторен период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Глупости!!!! Тези завишения на цените на ел.енергия осигуряват кмисионните на допълнителните ПАРТИЙНИ посредници. Престъпленията в енергетиката са гигантски и ако продължи това масово манипулиране, то запомни: до 2020 г. ще внасяме енергия от ТУРЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Преди 2 години правителството подаде оставка заради протести срещу повишаване цената на ел. енергията. Сега мълчаливо приемаме КОРУПЦИОННИТЕ сделки за американските централи за нормални финансови операции! Робски Народ, робовладелско управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 7 години
ЧЕЗ България предлага значимо увеличение от 20 на сто на дневната тарифа и от 21,6% - на нощната.---хаха, а българинът търпи ли търпи. Ми да търпи той затова е на това дередже. Тая държава (ако може да се нарече държава) никога няма да се оправи. Всеки ден нов абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
polisat
преди 7 години
Защо,когато преди 3 години петрол и газ бяха на рекордни нива вдигнаха цената на тока с претекст ,че има зависимост с тези ресурси. Сега ситуацията е в обратна посока. Къде е в момента тази зависимост и защо не се споменава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
cokrat1
преди 7 години
Г-жо Петкова...г-жо авторке....как да разбирам това....Признаването на този разход обаче ще означава, че цената на кредита ще влезе в цената на електроенергията...текст от статията.....това е вярното...в разхид ще е само лихвата по кредита....а, от заглавието Ви се разбира друго....я ако обичате да се поправите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Ей за това трябваше да се случи линерализацията по-рано. Тогава такива договори между правителството и американските компании за сметка на потребителите нямаше да да възможни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Ай честити ви нови разходи - и най-скъп ток на глава на населението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Ние имаме закони, както добре са цитирани по-долу, но нямаме правоприлагане. Правоприлагането е функция на съдебната власт, но Цацаров го е прокарал като меню в любимата си кръчма. Затова големият му тумбак ще се пръсне от правоприлагане - той наляво и надясно тръби, че законът е над всичко, но като част от менюто само води до наднормено тегло. В шията му на пеликан може да се побере автосервиз, където за крикове ползва учебниците по римско право. Такова е правораздаването у нас - раздават се едни права вместо право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...ЗАЩО тая загубена държава не смее да приложи собствените си закони и докога ние ще плащаме сметката ????? ЦАЦАРОВ ?..."Ами след като в АТЕЦ има едни 11% офшорен капитал с "неясни" собственици, които май са нашенци, какво да очакваме друго??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
И връщането на НЕРЕГЛАМЕНТИРАНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ за частните "американски" централи, в размер на 4 милиарда ли ще ВДИГНЕ цената на тока?Народен съд за ТИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още