IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Изпълнихме най-важните си задачи за 2015 г.

В момента тече планова проверка на "Топлофикация София", предстои проверка и на "Софийска вода", съобщи шефът на регулатора

15:41 | 14.04.16 г.
КЕВР: Изпълнихме най-важните си задачи за 2015 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е изпълнила най-важните си задачи за 2015 г., отчете председателят на регулатора Иван Иванов пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.

Първата задача на КЕВР е била финансово стабилизиране на енергийния сектор на фона на тежкия тарифен дефицит в Националната енергийна компания (НЕК). Сега компанията е излязла изцяло от тежката ситуация, коментира той.

Иванов посочи, че най-важният инструмент за това са законодателните промени, които са позволили справедливо разпределение на тежестта на преференциите за три групи производители на енергия - от възобновяеми източници, когенерациите и двете американски централи в Маришкия басейн.

Важно направление в работата на енергийния регулатор през миналата година и в началото на тази година е била либерализацията на енергийния пазар. Мерките в тази насока са били наредбите за изготвяне на стандартизираните товарови профили, за функционирането на енергийната борса и за промяната на доставчика на електроенергия.

Комисията е работила и за промени в законодателството, както и по отношение на реформата във водния сектор, основно по наредбите за качеството на водата и за нейната цена.

В своята работа енергийният регулатор се е водил от принципа на независимост и в защита на обществения интерес, посочи Иванов. Неговото мнение беше подкрепено от повечето депутати от енергийната комисия. 

Иванов призна и някои недостатъци в дейността, особено що се отнася до "експертния състав", допълни Иванов.

В отговор на въпрос на Христо Бойчев от БСП Лява България ръководителят на регулатора каза, че в момента тече планова проверка в „Топлофикация София“, а през втората половина на годината ще се проверява и „Софийска вода“. Това само част от мерките по контролната дейност на КЕВР, уточни Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още