IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемът на НЕК за американските централи ще влезе в цената на тока

Регулаторът тепърва ще решава как ще се отразят заемът и исканията на енергийните дружества върху цената на тока

12:36 | 20.04.16 г. 13
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите на Националната електрическа компания (НЕК) по заема за т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, ще бъдат признати от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Очакванията са Българският енергиен холдинг (БЕХ) да подпише до дни договор за заем с банковия консорциум, с който преговоря за отпускане на до 650 млн. евро. Прогнозата на НЕК, вписана в ценовото заявление за новия ценови период, е разходите само за лихви по този кредит да бъдат в рамките на 68 млн. лева годишно.

„Ако бъде подписано кредитното споразумение в неговия краен вариант, ще бъде един много добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения. Това, че след това ще трябва да плаща кредитът, се разбира от само себе си – всеки гражданин, всяко дружество, което получава кредит, се разплаща. Разбира се, ние ще признаваме тези разходи“, каза Иванов пред журналисти.

Признаването на този разход обаче ще означава, че цената на кредита ще влезе в цената на електроенергията.

Председателят на регулатора отказа да коментира ценовите заявления на енергийните дружества, които бяха подадени до 31 март. От тях е видно, че ЧЕЗ България предлага значимо увеличение от 20 на сто на дневната тарифа и от 21,6%  - на нощната. Повишение искат и другите две електроразпределителни дружества, макар и в по-ограничен порядък. 

Средно повишение на цената на тока от 2,92% поиска Енерго Про, като искането е нощната тарифа да поскъпне с малко над 10 на сто. EVN България пък поиска дневната тарифа да се повиши с 2,3%, а нощната – с 3,5%.

НЕК от своя страна предлага увеличение на таксата „Задължения към обществото“ до 47,41 лева за мегаватчас, спрямо сегашните 39,70 лева.

„Мога да ви уверя, че много детайлно и подробно се анализират тези заявления. И много критично“, заяви Иванов и допълни, че отговор на въпроса основателни ли са исканията ще бъде даден с ценовото решение на КЕВР. То ще стане ясно до 30 юни, когато приключва този регулаторен период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ:Чл. 19 (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС: Чл. 220. (1) Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството ... които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години...(2) В особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е от една до десет години лишаване от свобода...ЗАЩО тая загубена държава не смее да приложи собствените си закони и докога ние ще плащаме сметката ????? ЦАЦАРОВ ?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Договорите с т.нар. "американски" ТЕЦ-ове, гарантиращи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изкупуване на скъпият им ток, противоречат на Конституцията (Чл. 19), следователно са ЮРИДИЧЕСКИ НИЩОЖНИ !!!! Те следователно незабавно трябва да бъдат прекратени, а подписалите ги отстрана на НЕК да бъдат съдени за нанесените колосални щети на Българската енергетика !!!! Разбира се, подобен законен акт на защита на интересите на Българският народ може да бъде извършен само от решителен държавник, а не от страхлив мишкуняк като индивидът с тимберица като компир !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
Колеги от Инвестор, вие че сте про-американска медия се вижда и от международната космическа станция, ама все пак защо пишете - т.нар. "американски" централи.. ? Да не би да не са американски ? Да не са случайно зимбабвийски ? Малко off topic наистина, но този тип "журналистика" дразни и про-западни и про-източните и неутралните читатели :) peace
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още