IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-та искат поскъпване на тока от 1 юли

И Енерго Про, и EVN България предлагат поскъпване на нощната тарифа за новия регулаторен период

18:25 | 31.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕРП-та искат поскъпване на тока от 1 юли

Две от електроразпределителните дружества - EVN България и Енерго Про, са поискали поскъпване на тока от 1 юли, става ясно от съобщения, изпратени до медиите. Според законодателството енергийните дружества трябва да подадат своите ценови заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до 31 март.

На тяхната база, а и съгласно своите разчети, регулаторът определя цените за новия регулаторен период, който започва на 1 юли.

По-рано днес председателят на КЕВР Иван Иванов коментира пред журналисти, че до началото на деня в регулатора не са постъпили официални заявления от енергийните дружества. Той очакваше компаниите да изпълнят своето задължение до края на деня.

Според анализите на Енерго Про цената на електроенергията трябва да се повиши със средно 2,92%. "По-голям дял в промяната има предложената стойност на нощната тарифа, която в настоящия момент електроснабдителното дружество продава на цена под нейната себестойност", посочват от дружеството.

От EVN България вече обявиха своите предложения и сега официално ги потвърждават пред КЕВР. Според тях е необходимо увеличение на дневната тарифа с 2,3%, а на нощната - с 3,5%. От дружеството подчертават, че със своето предложение подкрепят усилията на енергийния регулатор да намали кръстосаното субсидиране в сектора.

Заявлението отразява и промените от началото на годината, според които НЕК вече изкупува високоефективно произведената енергия на база месечни сертификати, допълват от EVN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Няма такава планета друга да сме заобиколени от безплатна енергия в неограничено количество и науката да е подчинена на това да сме роби и да горим изкопаеми за да има ел.енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
ЕРП-ата мислят за нас. Това е стимул да използваме по - малко електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"От 1 април цената на природния газ пада с 23%" "ЕРП-та искат поскъпване на тока от 1 юли"Две заглавия едно до друго. Коментари...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още