fallback

ЕСО отчита сериозен ръст на износа на ток през 2021 г.

Производството на електроенергия се увеличава, като съществен принос имат базовите централи, става ясно от данните на оператора

14:28 | 04.01.22 г.

През 2021 година салдото между износа и вноса на електроенергия е положително в размер на 8,82 тераватчаса. Това представлява увеличение от почти 157% спрямо 2020 година, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

От есента цената на електроенергията в Европа се увеличи съществено заради дефицита на природен газ, което пък направи печелившо производството на ток от въглища. Така у нас на пълни обороти заработи ТЕЦ "Марица Изток 2". Към края на годината българските електроцентрали са произвели общо 47,6 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 17% спрямо миналата година.

Основна заслуга за това повишение е именно на базовите централи в енергийната система, които са произвели 39,3 тераватчаса електроенергия, или увеличението е от малко над 15 на сто. При водните централи увеличението също е съществено - с 51% до 5,1 тераватчаса.

Потреблението на електроенергия в страната през изминалата година се увеличава, но с много по-малка стъпка -  с 4% до 38,8 тераватчаса, става ясно още от статистиката на ЕСО.

През последните месеци често се чуват призиви за ограничаване на износа на електроенергия, за да бъде намалена цената на тока на борсата у нас. Анализите обаче показват, че количествата на пазара са достатъчни и няма основания за спиране на износа, каквито са европейските изисквания.

Новият парламент обяви мораториум върху цената на електроенергията, но на битовия пазар, която трябваше да бъде актуализирана на 1 януари 2022 година. 

Средната цена на електроенергията на свободния пазар през ноември надхвърля 408 лева за мегаватчас базов товар в сегмента "Ден напред". За битовите потребители цената е фиксирана на ниво от 119 лева за мегаватчас с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), взето на 1 юли 2021 година, тоест в началото на регулаторния период. Заради ограниченията на парламента до края на март 2022 година цената на тока за бита ще се запази на това ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
fallback