IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът си даде срок от 3 месеца да мисли мерки за цената на тока

Депутатите отхвърлиха предложения на ГЕРБ, включително и за подкрепа за бизнеса и ограничения за премиите за зелените централи

12:15 | 16.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Народните представители гласуваха ново решение за мораториум върху цената на електроенергията, парното и ВиК услугите, но този път със записан времеви период - от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. Преди ден парламентът подкрепи предложение на ГЕРБ-СДС за замразяване на цената на енергията на нивото от 1 януари 2021 година, но без да съобразят, че на 1 юли 2021 г. започна новият регулаторен период и цените вече бяха изменени.

Депутатите не приеха направените редакционни поправки на ГЕРБ-СДС, включително и на бившия министър на енергетиката Делян Добрев, според която замразяването да не важи за премиите, които получават зелените централи. 

Депутатите не подкрепиха и редакционната поправка на бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), с която той предложи създаването на два компенсаторни механизма. Единият е за подкрепа на бизнеса (в размер на 75% от разликата между регулираната цена в размер на 119 лева на мегаватчас и средномесечната цена на енергийната борса), а другият - за енергийните, топлофикационните и ВиК дружества, за да бъде запазена финансовата им стабилност.

Тази подкрепа трябва да бъде изготвена и одобрена от министрите на енергетиката и на финансите. Тези механизми ще гарантират запазването на сигурността и в енергийния, и във водния сектор, допълни още Станков. Подкрепата за бизнеса трябваше да влезе в сила от 1 декември 2021 г., а за енергийните компании - от 1 януари 2022 г.

От "Продължаваме промяната" коментираха, че няма да подкрепят предложения, които не са обсъдени предварително, макар и депутатите да имаха 30-минутна почивка преди гласуването на решението.

Председателят на временната комисия, която изготви проекта за решението, Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") обясни, че периодът, вписан в решението, дава възможност всички да се подготвят за промяната в цените на енергията, както и да се търсят решения в парламента за преодоляване на енергийната криза, а не е съобразен с климатичните условия, тоест не обхваща зимния сезон.

Рибарски беше категоричен, че сегашната процедура е преминала при много кратък срок на обсъждане. Според него Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има за цел да защити интересите на потребителите. Според Закона за енергетиката обаче енергийният регулатор трябва да намира баланса между всички страни в енергетиката - както потребителите, така и производителите и доставчиците.

По време на дебатите Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи мораториумът да не се отнася до премиите за зелените централи, защото по този начин секторът на възобновяемите източници ще бъде свръхсубсидиран и ще бъде източен Фондът "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). В момента масово фотоволтаичните централи получават премия от 350 лева за мегаватчас, обясни още бившият енергиен министър.

От фонда ще бъдат източени 250 млн. лева, допълни го Рамадан Аталай. Депутатът от ДПС коментира, че с думата "мораториум" новите управляващи са "свалили България до бананова република". Той беше категоричен, че досега секторът беше в ценова криза, но от днес България влиза в енергийна криза и предупреди, че "Топлофикация София" е пред фалит, което ще доведе до колапс на енергетиката у нас.

По-рано днес Иван Хиновски, енергиен експерт на "Има такъв народ", предупреди пред БНТ, че без нужните средства топлофикациите няма да могат да платят сметките си за газ, което ще остави "Булгаргаз" в ликвидна криза,а това означава, че няма да може да плаща на "Газпром Експорт" за доставките на природен газ.

Аталай коментира още от парламентарната трибуна, че само за няколко дни новите управляващи са разклатили инвестиционния климат и много енергийни търговци са решили да се оттеглят от страната. Според него е необходимо Министерският съвет да предприеме мерки за подпомагане на уязвимите потребители, депутатите да приемат законодателни мерки, като например намаляване на ДДС върху цената на тока, но не и да се налага мораториум.

Йордан Цонев (ДПС) предупреди, че налагането на мораториум върху действията на независим регулатор може да бъде санкционирано от Европейската комисия (ЕК).

Любен Дилов-син (ГЕРБ-СДС) пък беше категоричен, че новата коалиция първо трябва да изготви правилата как да взима управленските решения. Бившите управляващи призоваха и енергийния министър Александър Николов да вземе участие в заседанието, защото той ще управлява сектора. Тома Биков пък коментира, че няма да има кой да носи отговорност за решението за мораториума, предложен от временна парламентарна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
цената на токът трябва да я оставят да си върви с инфлацията , да им плющът ушите на червенотиквениковчетата от ефффтин ядрен ток и тецове ... пхаххаа ... скъп ли ви е токът от вятърни паркове и фотоволтаици ... а ... ?! ... дания , в момента 60% от вятър и слънце - 158 евра за мегаватчас ... https://energidataportal.dk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Е, то след 3 месеца тъкмо ще е време за нови избори за НС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Възможно най-нескопосаното решение взеха..Дано не продължат с подобни и в други сфери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ще чакат да им одобрят еретичната мисъл, че ядрената енергетика е зелена, при условие, че ивъл рашънс си прибират отработеното гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още