IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в плана - мораториумът за цената на тока ще бъде преразгледан

Намираме се в сериозна ликвидна криза, предупредиха мрежовите оператори в обща позиция

18:03 | 15.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Депутатите ще прегласуват мораториума за цената на електроенергията, топлоенергията и ВиК услугите, стана ясно от първото заседание на временната комисия за анализ на ситуацията в енергетиката, създадена по-рано днес.

Депутатите изготвиха нов текст на предложението, в което фиксират замразяването на цените за три месеца - от 16 декември 2021 година до 31 март 2022 година. В комисията взеха участие депутати от всички партии. Предложението ще бъде разгледано по време на следващото редовно пленарно заседание, насрочено за 16 декември.

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсата, се посочва в обща позиция на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ България, EVN България и Енерго Про, както и на държавния Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Цената на тока на борсата се повиши съществено, а цената на мрежовите услуги е фиксирана с решението на енергийния регулатор от 1 юли 2021 година. При това положение е реална опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване, както и за неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България, посочват компаниите.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова пък обясни, че не може мораториум да бъде въвеждан със стара дата. Пред bTV тя поясни, че затова е нужна промяната, която ще бъде разгледана утре. За нея за много семейства в България е непосилно повишението с 11% на цената на тока и не приема обвиненията, че с това решение енергийните дружества ще бъдат изправени пред фалит.

Малко преди заседанието на временната комисия новият началник на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова обясни след заседанието на правителството, че не е направен експертен анализ на предложението, внесено от ГЕРБ-СДС. То беше направено като редакционна поправка и подкрепено от 189 депутати, двама бяха против, а двама се въздържаха.

От думите на Бориславова стана ясно, че управляващите са обмисляли временно прекратяване на правата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за срок от три месеца или промени в Закона за енергетиката, за да бъде намерено решение, с което да не се допусне поскъпване на електроенергията.

С предложението за увеличение на цената на тока само с 11,5% и с идеята за намаляване на ДДС на цената на електроенергията, а като резервен вариант - и акциза, щяхме да намалим цената на електроенергията, обясни депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на първото заседание на временната комисия.

Той изчисли, че с наложения мораториум депутатите са "вкарали в задължения" за над 500 млн. лева електроразпределителните дружества. Аталай обясни, че ЕК са позволили достатъчно инструменти, които да намалят негативния ефект от поскъпването на електроенергията.

Драгомир Стойнев (БСП) обясни, че целта на този мораторум е не да се определя цената на тока, защото това е в правомощията на КЕВР, а да се даде възможност чрез структурни промени в енергетиката енергийният регулатор да успее да открие начин да ограничи ръста на цената на тока.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова се оплака, че заседанието на комисията не е било свикано по надлежния ред и тя не е получила съобщение от сътрудниците на комисията за провеждането на дебатите. По-рано обаче в залата беше депутатът от ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова, която беше автор на предложението за мораториума, гласуван в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Затова при бате ви Бойко поне работеше машината :) Може да не е била на 80% а на 50% , но след неговото падане едва ли работи и на 20% ...Това е положението :) От много чегъркане накрая става оси ране :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Хубаво е да си млад и почтен, но много хора в България май решиха че това е достатъчно условие да си пратиш някого в парламента и да му дадеш карт бланш.Както казваше един мой приятел, в нашето село имахме един ***,много мил и почтен човек,но никой не се канеше да го направи кмет....Поразиите,които може да направи един честен ,но некомпетентен управник никак не са за подценяване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още