IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите*

Временна парламентарна комисия ще анализира ситуацията с цената на тока

12:52 | 15.12.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народните представители гласуваха спорен мораториум върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите. Предложението беше направено от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено с голямо мнозинство от 189 депутати, двама бяха против и двама се въздържаха.

От ДПС обаче предупредиха, че това решение ще доведе до масови фалити на електропреносните дружества. Рамадан Аталай обясни още, че то не е в интерес на хората, а е "динена кора" за новото управление.

На днешното заседание беше гласувано и създаването на временна комисия, която да анализира енергийната криза в страната. Председател ще бъде Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Според бившия конституционен съдия Пламен Киров мораториумът може да бъде атакуван пред Конституционния съд. Не може законова рамка да бъде суспендирана с решение на парламента, обясни той. 

Днес (15 декември) Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да разгледа на открито заседание исканията на дружествата за промяна в цената на електроенергията. По закон енергийният регулатор прави преглед на цената на електроенергията на шест месеца в рамките на регулаторния период (1 юли - 30 юни). При съществено изменение на обстоятелства комисията може да коригира ценовото си решение. Енергийният закон постановява още, че КЕВР е независим в своите действия орган.

Работна група на регулатора изчисли, че токът трябва да поскъпне средно с 11,5% от 1 януари. По предложение на юриста в комисията Ремзи Осман обаче обсъжданията бяха отложени. Решението на Народното събрание още не е публикувано в Държавен вестник, но няма смисъл да провеждаме заседанието, обясни той.

В комисията вече бяха изслушани и представителите на топлофикационните дружества. За тях поскъпването на услугата е в рамките на средно 13%, но за София например ръстът е 30%. Исканията на представителите на сектора е комисията да преразгледа начина за изготвяне на прогнозата за цената на квотите въглеродни емисии. През последните седмици цената им се повиши до рекордните почти 90 евро за тон. След това пазарът се нормализира, но цената се движи около 80 евро за тон.

Омбудсманът Диана Ковачева коментира по време на общественото обсъждане, последвало откритото заседание, че енергийният регулатор не е задължен да промени цената на електроенергията и топлоенергията. Тя призова КЕВР да прекрати процедурата или поне да използва всички резерви и възможни механизми, за да не се допусне увеличение на електроенергията и топлинната енергия от 1 януари 2022 г.

Преди ден председателят на комисията Иван Иванов обясни, че са взети предвид всички възможности и така е спестен ръст от 64% на цената на електроенергията. Предложението на работната група е за повишение на цената на тока от 11,5% средно за страната.

Диана Ковачева беше категорична, че не са направени всички анализи, например и оценка за приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат ток по комбиниран способ, от рекордните цени на енергийната борса, нито дали тези дружества са положили всички възможни усилия за намаляване на въглеродните емисии.

Мая Манолова от "Изправи се, БГ!" заяви, че процедурата за повишаването на цените не е прозрачна. Анализите на гражданската платформа показват, че годишното увеличение на цената на парното в София ще бъде не с 30%, а с 55%, като се вземе предвид и увеличаването на цената от 1 юли 2021 г.

* Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И защо да няма смисъл ? Аз ползвам такава технология от над 9 години :) Също така има добри батерийки например Winston (каквито аз използвам) имат добавка от итриум и живота им е над 25 години при спад на 80% капацитет. Живота на панелите също е над 20 години при 80% капацитет от началния. Освен това преди 10 години вземаш 200ват панели сега за половината пари на това преди 10 години вземаш 400ват панели същия размер. С добър инвертор например victron пълна синусоида нямаш мърдане. Качеството на тока ти е по добро от това на енергото :) Ако се притесняваш за зимата едно авр-че с 4 киловата генератор ... вържеш го към инвертора и сам си пали. Така,че зимата при липса на слънце повече от 2 седмици пак имаш ток , но генератора може да припали 1-2 пъти. Общо за цялата зима не повече от 4-5 пъти. Обслужване имаш нула. Може да се разходя да обърша панелите някой ден за раздвижване :)В момента пък за фирмите е още по изгодно ако имат покриви да слагат панели и да си ползват тока с един хибриден инвертор без никакви батерии вместо да плащат 60 стотинки ток. Повтарям да го използват , а не да го продават за 25 стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
пагон, в никво нарушение не са попаднали, не ми цитирай Данчо Ментата, моля! ... Парламента отново е най висшия орган в тая държава! Но като цяло решение беше глуупаво, факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
vankata89
преди 2 години
Аз съм за зелените технологии стига да ги направят кадърно без да ми бъркат в джоба. Експертите казват че се прескачат етапи на развитие и няма решение на проблема в момента когато няма слънце и вятър а тогава ти трябва най - много енергия. Батериите се амортизират бързо 5 до 10 години скъпи са и се отделят доста вредни емисии при произвотството им. В момента има някаъв смисъл да си направиш система от фотоволтаици за собствено ползване но без батерии и недостига на ток да го вземаш от мрежата има такива инвертори които мешят двете мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
той говори за фирмите дето си бачкат от тех си - от хомо офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
той говори за фирмите дето си бачкат от тех си - от хомо офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Ето че не е толкова трудно да се събере конституционно мнозинство дори и в този парламент. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
По точно утече мита, че новите са мега умни и компетентни :) Герб им хвърлиха кукичка с тоя мораториум, за да им покажат, че тая времена комисия е пълна безсмислица. А всички останали балъци, без битите кучета от ДПС я налапаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
още по-страшно или по-смешно, че гласувания мораториум е нарушение на независимостта на КЕВР. попаднаха в юридически капан, тези харвардци и другите там. оказва се, че дори не знаели какво гласуват. пълни незнайници, на всичко което е нужно да се знае за да си в Народното събрание. върховна подигравка с Народното събрание. председателят там е на 33 години и се слави, че имал красива жена. но нас какво ни интересува това. пълно некадърие от новите управници - кировците, славчовците, бесипету и софийските марксистки адвокати. уникално пропадане на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Моабет да става
преди 2 години
Едно време Мария-Антоанта и тя разчитала на либерализацията на пазара: - Като нямат хляб да ядат пасти.И това довело до каквото довело. И управляващите доста години имаха предвид възможноста да се скъсят с една педя. Нашите не правят изключение и сега замразяват цената на тока. Дали това ще е достатъчно не знам. Смнявам се. Някои съфорумци обаче не схващат идеята и се надяват либерализирането на пазара да оправи нещата. Ако чакаме това да стане умните и красиви от площадите ще се превернат в гладни и премръзнали и тогава ще е страшно.Но не само съфорумците не разбират социалните процеси които не винаги са като пазарните. В Германия има правителство на власт което също е на път да провери колко търпеливи са германците. Вероятно ще бъдат неприятно изненадани. Няма да се наложи да чакаме дълго до края на тази зима ще стане ясно на къде ще поеме новото германско "зелено" правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ванка , с това за краварите и еврогеьовете , ме загуби за смислена дискусия ... :))) ... не ми се ръсят прозззтотийки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още