IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Приходите от въглеродните квоти задържат поскъпването на тока

Без използването на всички похвати цената на тока трябваше да се повиши с 64%, смята председателят на регулатора Иван Иванов

17:47 | 14.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Увеличените приходи във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) са помогнали на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удържи повишаването на цената на електроенергията. Това поясни председателят на регулатора Иван Иванов по време на дискусия за перспективите пред природния газ, организирана от сп. "Ютилитис".

Във ФСЕС се събират приходите от продажбата на квоти за въглеродни емисии, чиято цена подобрява рекорди от пролетта насам. Преди месец от Европейската комисия (ЕК) също публикуваха насоки, които позволяват на членовете на блока да използват увеличените средства от емисиите за смекчаване на шока от скъпата енергия. По правило парите от продажба на емисии трябва да се разпределят за компенсиране на увеличените разходи за зелена енергия.

Иванов каза, че ако не са били приложени всички регулаторни похвати, цената на тока е трябвало да бъде повишена с 64% от началото на 2022 година. В доклада на работната група на КЕВР, която анализира пазарната ситуация, е записано предложение за повишаване на цената на електроенергията с под 12%.

Енергийният регулатор има задължението да извърши преглед на ценовото решение за цената на електроенергията един път на всеки шест месеца на регулаторен период. При съществена промяна на ценообразуващите фактори КЕВР променя и цената на електроенергията за регулирания пазар.

В последните месеци цената на природния газ в Европа се повишава съществено, а цените на квотите за въглеродните емисии се повишават до рекордните почти 90 евро за тон. В допълнение и електроразпределителните дружества са поставени в тежка ситуация, защото купуват нужната им електроенергия за технологични нужди от свободния пазар, където цената надхвърля 300 лева за мегаватчас, а услугите им са изчислени при цената на регулирания пазар, която е 119 лева за мегаватчас.

Иван Иванов увери, че регулаторът е "направил всичко по силите си, за да намали тежестта върху гражданите". Той призова и изпълнителната власт да вземе решение за компенсаторни механизми, които да смекчат шока за потребителите. По-рано днес и представителите на бизнеса поискаха от новото правителство да продължи схемата за подпомагане на потребителите на свободния пазар.

Председателят на КЕВР коментира още и темата за енергийната бедност. Това е един от проблемите за пълната либерализация на енергийния пазар у нас. Според Иванов енергийната бедност у нас е по-скоро свързана с общите доходи на българите. В момента цената на природния газ например е съпоставима с европейските цени заради формулата, по която се изчислява. Но същото не може да се каже за доходите, допълни още той.

КЕВР ще дискутира по време на обществено обсъждане цената на топлинната енергия и електроенергията от 1 януари 2022 година. Заседанието ще се проведе на 15 декември. След първото официално правителствено заседание новият премиер Кирил Петков коментира, че спешно се анализират мотивите за повишаване на цената на тока от началото на 2022 година.

По закон КЕВР е независим в своите решения орган. Съставът му се избира от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
нещо се обърках ся, аз ли съм беден или НИЕ нямаме пари?аз съм богат джамийски плъх, не бедна църковна мишка.ние пари от европа не чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
абдула ... ти не си платил още хранилището за ядрени отпадъци , нито си платил дори за преработката на отработеното ядрено гориво , тръгнал си да строиш нов АЕЦ ... тотален смехурко ... :))) ... ти си беден като църковна мишка , дори не осъзнаваш колко си зле ... ние дори нямаме пари за закриването на 4 малки реактора ами чакаме кинти от Европа ... :))) ... пххахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Докога обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Проблема са единствено екофашистите във всичките им форми.От СО2, през екорегулации и норми, та чак до ВЕИ, заедно с всички търговци по средата. Те всички са за затвора.Проблем с енергията в България няма.Има изкуствено създаден проблем.Проблем с екологията може би има, но и той се решава с втори АЕЦ. С АЕЦ Белене си решаваме проблема с тока за поколения напред. Разбира се, трябва да се наложи мораториум на износа. Никакъв износ на енергия!! Всичката трябва да я използваме за собствени нужди.Това важи и за големите концесии на ресурси. Противното е държавна измяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Всъщност ако разхлабят изискванията към соларните паркове за собствени нужди, ще се балансират бързо нещата. В момента търтеите по веригата пълнят яко гушата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Отдъхнах си! Добре, че са тия квоти, иначе незнам кво щяхме да ги правим тия 64%!!!Тоя чува ли се кви глупости блещи ве!?Скоро ще гледаме натрошени панели май.Всички, които участват по един или друг начин в тоя зелен цирк са за затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още