IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес организации настояват компенсациите за скъпия ток да продължат

Цената на тока за бита също вероятно ще се повиши от 1 януари 2022 година

13:11 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националнопредставените работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфередацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива, поискаха в обща позиция към новото правителство компенсациите за скъпия ток да продължат.

Служебното правителство одобри схема, по която потребителите на свободния пазар на електроенергия получиха 110 лева директна субсидия за мегаватчас потребена електроенергия. Тя действаше само през октомври и ноември с презумпцията, че през декември вече ще има работещ кабинет, който може да предложи други компенсации.

Сега бизнесът настоява помощите да продължат поне и през декември и отпусканите суми да се увеличат, защото цената на електроенергията у нас продължава да расте. Според изчисленията на организациите субсидиите трябва да бъдат в размер на 217 лева за мегаватчас.

От организациите посочват, че цената на електроенергията в някои часове в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) надхвърля 680 лева за мегаватчас. Те сравняват тези цени с цената на регулирания пазар, която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи на 1 юли - 119 лева за мегаватчас. Тази цена обаче е валидна единствено за битовите потребители, защото от това лято всички стопански потребители, независимо от обема на дейността им, вече са на свободния пазар.

Енергийният регулатор ще преразгледа цената на електроенергията и на топлинната енергия от 1 януари 2022 година заради сериозната промяна на цената на основните енергийни ресурси - цената на природния газ, както и на квотите за въглеродни емисии, които удариха рекорди в последните месеци.

КЕВР публикува своите изчисления, според които цената на електроенергията трябва да се увеличи със средно 13% за страната. Цената на топлинната енергия в София, където са и най-големият брой потребители на тази услуга може да се повиши с 30%. Темата ще бъде дискутирана по време на обществено обсъждане в регулатора на 15 декември.

От бизнесорганизациите виждат като източник на финансиране на новите мерки за подкрепа увеличените приходи от ДДС върху по-високите цени на електроенергията. Служебното правителство пък съобщи, че подготвя за обсъждане с Брюксел план за намаляване на данъка върху доставката на електроенергия - мярка, предприета и в други европейски държави.

Според финансовия министър Асен Василев по време на преговорите за съставяне на коалиционното правителство обаче не е нужно да има диференцирани ставки на ДДС.

Досегашната схема се финансира от приходите от продажби на АЕЦ "Козлодуй". Цената на електроенергията на централата не зависи от факторите, предизвикали волатилността на пазарите.

Работодателите настояват пред новото правителство още за диференцирани ставки на таксата "Задължения към обществото", както и за създаване на специална платформа за енергийноинтензивни производства на енергийната борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още