IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите*

Временна парламентарна комисия ще анализира ситуацията с цената на тока

12:52 | 15.12.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народните представители гласуваха спорен мораториум върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите. Предложението беше направено от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено с голямо мнозинство от 189 депутати, двама бяха против и двама се въздържаха.

От ДПС обаче предупредиха, че това решение ще доведе до масови фалити на електропреносните дружества. Рамадан Аталай обясни още, че то не е в интерес на хората, а е "динена кора" за новото управление.

На днешното заседание беше гласувано и създаването на временна комисия, която да анализира енергийната криза в страната. Председател ще бъде Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Според бившия конституционен съдия Пламен Киров мораториумът може да бъде атакуван пред Конституционния съд. Не може законова рамка да бъде суспендирана с решение на парламента, обясни той. 

Днес (15 декември) Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да разгледа на открито заседание исканията на дружествата за промяна в цената на електроенергията. По закон енергийният регулатор прави преглед на цената на електроенергията на шест месеца в рамките на регулаторния период (1 юли - 30 юни). При съществено изменение на обстоятелства комисията може да коригира ценовото си решение. Енергийният закон постановява още, че КЕВР е независим в своите действия орган.

Работна група на регулатора изчисли, че токът трябва да поскъпне средно с 11,5% от 1 януари. По предложение на юриста в комисията Ремзи Осман обаче обсъжданията бяха отложени. Решението на Народното събрание още не е публикувано в Държавен вестник, но няма смисъл да провеждаме заседанието, обясни той.

В комисията вече бяха изслушани и представителите на топлофикационните дружества. За тях поскъпването на услугата е в рамките на средно 13%, но за София например ръстът е 30%. Исканията на представителите на сектора е комисията да преразгледа начина за изготвяне на прогнозата за цената на квотите въглеродни емисии. През последните седмици цената им се повиши до рекордните почти 90 евро за тон. След това пазарът се нормализира, но цената се движи около 80 евро за тон.

Омбудсманът Диана Ковачева коментира по време на общественото обсъждане, последвало откритото заседание, че енергийният регулатор не е задължен да промени цената на електроенергията и топлоенергията. Тя призова КЕВР да прекрати процедурата или поне да използва всички резерви и възможни механизми, за да не се допусне увеличение на електроенергията и топлинната енергия от 1 януари 2022 г.

Преди ден председателят на комисията Иван Иванов обясни, че са взети предвид всички възможности и така е спестен ръст от 64% на цената на електроенергията. Предложението на работната група е за повишение на цената на тока от 11,5% средно за страната.

Диана Ковачева беше категорична, че не са направени всички анализи, например и оценка за приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат ток по комбиниран способ, от рекордните цени на енергийната борса, нито дали тези дружества са положили всички възможни усилия за намаляване на въглеродните емисии.

Мая Манолова от "Изправи се, БГ!" заяви, че процедурата за повишаването на цените не е прозрачна. Анализите на гражданската платформа показват, че годишното увеличение на цената на парното в София ще бъде не с 30%, а с 55%, като се вземе предвид и увеличаването на цената от 1 юли 2021 г.

* Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
V.At.
преди 2 години
Всъщност и Луканов и Жан Виденов започнаха с мораториум.Знаем резултата. Трети римейк на един и същ филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Брат пак си разбрал недоразбрал.Този мораториум няма нищо общо с фирмите.Техният ток въобще не го касае тва нещо.Това решение е за потребителите на регулираният пазар, те. домакинствата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
vankata89
преди 2 години
https://dnes.bg/notifikacii/2021/12/14/cenata-na-toka-za-biznesa-u-nas-408-leva-v-rumyniia-180-leva.513891,2?fbclid=IwAR1jMGB8fWVQARcUOpYVIrWvgBFTv9nSox1C_bzRkfHMZYS79vOO4a4L9gQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
vankata89
преди 2 години
https://***.dnes.bg/notifikacii/2021/12/14/cenata-na-toka-za-biznesa-u-nas-408-leva-v-rumyniia-180-leva.513891,2?fbclid=IwAR1jMGB8fWVQARcUOpYVIrWvgBFTv9nSox1C_bzRkfHMZYS79vOO4a4L9gQ това е статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
vankata89
преди 2 години
Я ми обясни какъв е смисъла от тая либерализация. Едни паразтни фирми които са посредници да правят едни огромни пари това ли? Я виж в Румъния токат който плащат фирмите е 180лв а не колкото е на тъпата им борса https://***.dnes.bg/notifikacii/2021/12/14/cenata-na-toka-za-biznesa-u-nas-408-leva-v-rumyniia-180-leva.513891,2 ив Румъния ли е тежак соц?fbclid=IwAR1jMGB8fWVQARcUOpYVIrWvgBFTv9nSox1C_bzRkfHMZYS79vOO4a4L9gQ. Как винаги копираме всичко лошо от еврогеьовете и нищо хубаво добре че не искараха домакинствата на борсата че тогава щеше да има обесени. Тока за фирмите е скочил 2 3 пъти благодарение на това че тиквата ги изкара на либелизирания пазар. Как искаш нашите производители да се конкурират с румънските като плащат в пъти по скъп ток.Макар и да не са ми големи надеждите дано тия са малко по - съвестни от предишните *** и да гледат първо собствения си интерес, но после нашия :).Че досега политиците гледаха първо собствения си интерес след това на краварите след това на еврогеьовете, но не пропускаха да се дупят и на русктие пияници :) като ги плюем но им прави супер чадър на Лукойла да си прави мошенгиите.А относно това че краварите и еврогеьовете се драпат с Руснаците заради Украйна и заради това цените на газта скачат грам не ми дреме нито за пияните Руснаци нито за тъпите Укри наще да не се месят дет не им работата и да гледат да изкарат някаква икономическа полза от това.По добре възхвалявай Путин на топло то колкото да го псуваш на студено :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Setver
преди 2 години
Мораториумът върху цените е добро нещо, което ще позволи на фирмите ни да имат непазарно предимство и да използват по-евтин ток за дейността си. Дано скоро да се наложи мораториум и на други цени, а в последствие и върху изплащането на външния ни дълг, както беше през 90-те години. Кой ти бяга от мораториуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Сега остава Рошков да намери всички, които искат това увеличение и да ги изправи до стената :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
hvdhhh@gmail.com
преди 2 години
Като няма ток и газ няма. цените ако се фиксират се връщаме 1980г където всички цени бяха фиксирани а то пак няма Мигаше на 2 часа режим на тока. И президент Гн Тодор Живков. Това ли е решение на проблема. ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Ivan.r
преди 2 години
Киро Канадеца --------> Киро Крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
утече либерализацията още в зародиш ... тежък соц в насрещното платно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още